Новият ансамбъл по художествена гимнастика започна подготовка днес на базата на "Раковски". Момичетата ще се подготвят за следващия олимпийски цикъл 2017-2020 година. Първоначално лагерът ще бъде воден от новия треньор Весела Димитрова, която преди няколко години бе начело на ансамбъла на Швейцария. С момичетата ще работи и руският хореограф Гоча Будагашвили. Както е известно, след Олимпиадата в Рио де Жанейро, четири от момичетата прекратяват кариерите си - Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Найденова и Христиана Тодорова. Все още не е ясно дали Любомира Казанова ще остане и в новия ансамбъл, като е по-вероятно е да продължи да се състезава. Тя влезе в ансамбъла в последния месец след неприятния инцидент с Цвети Стоянова.

"Вие сте най-достойните и сте избрани да бъдете националния отбор ансамбъл жени на България за следващия олимпийски цикъл. От вашата отговорност, отдаденост, работа и дисциплина ще зависи кои от вас ще бъдат в основния състав. Ще вървите по отъпкания път на "златните момичета", които написаха и продължават да пишат историята на българската и световна художествена гимнастика със златни букви. Вярвам във вас и желая успех на всяка от вас", приветства момичетата председателят на федерацията Илиана Раева.

"Искам да сте дисциплинирани, точни и да работите много. Искам да изпълнявате прецизно всички изисквания на треньора и хореографа", допълни Ина Ананиева.

"Този лагер е много важен за всяка една от вас. Трябва да уеднаквим техниката и работата с тяло. Лагерът няма да е лек, но ако сте съвестни и отговорни, ще бъдете доволни от постигнатото", каза новата треньорка Весела Димитрова.

"Работил съм в България с Мария Петрова. Ще изисквам много и ще правим едно и също движение, докато го направите така както трябва. За мен е огромна отговорност и щастие, че получих покана да работя с националния отбор на България", бяха първите думи на хореографа Гоча Будагашвили.

Ето кои са момичетата за новия ансамбъл:

1.Стефани Кирякова - "Черноморец" Бургас
2.Лаура Траатс - "Левски Триадица" София
3.Симона Дянкова - "Чар ДКС" Варна
4.Женина Трашлиева - "Левски Илиана"
5.Мадлен Радуканова -"Левски Триадица" София
6.Теодора Александрова -"Левски" София
7.Мадлен Сергеева - "Грация Мебел стил" Варна
8.Кристи Попова - "Левски Илиана" София
9.Мариета Иванова - "Тракия" Пловдив
10.Йоана Пенева - "Левски Илиана" София
11.Камелия Стоилова - "Левски Илиана" София
12.Елена Бинева - "Левски" София

След Олимпиадата към горепосочения състав ще се включат желаещите да продължат активна състезателна дейност гимнастички от отбора, който е участвал на Игрите.