Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева коментира представянето на грациите на Европейското първенство в Гуадалахара, Испания. В сутрешния блок на NOVA тя заяви, че момичетата са изцяло отдадени на кариерата си, и че не се съмнява, че ансамбълът ще продължи да радва с успехите си.

Раева не пропусна възможността и да честити успешното представяне на Татяна Воложанина, която завоюва сребърен медал в Испания.

Припомняме, че по време на шампионата на Стария континент, ансамбълът ни спечели бронз в многобоя и злато във финала на смесената композиция на топки и въжета. В отборната надпревара, в която от значения бяха оценките на ансамбъла и девойките нашата страна спечели третото място. При жените Катрин Тасева остана пета в многобоя, а Невяна Владинова се класира 14-а.

"Шумът около нашите момичета вече е твърде голям не само у нас, а и по света. Отборът е сочен за фаворит. В света на социалните мрежи е трудно да отделиш момичетата от цялата тази истерия в кавички около тях. Те самите разбират, че имат най-големия шанс да спечелят. Когато знаеш, че си най-силният и знаеш, че очакванията на милионите ни почитатели са да спечелиш, това естествено тежи. В същото време, това са едни момичета безкрайно стъпили на земята. Не са машини, грешки се допускат. Важното е, че тяхната мотивация и желание, талант, всичко е на високо ниво. И не се съмнявам, че ще продължим да ви радваме с успехите на този отбор“, коментира Илиана Раева.

„Тези момичета са ежедневно в залата. Освен да ги тренираме и възстановяваме, ние ги и възпитаваме. Нашата задача е дългосрочна. Основната ни цел са Олимпийските игри в Токио през 2020, но до там има още много отговорни състезания, които са сериозни изпитания за тяхното качества, класа и психологическо израстване. Така, че не е чак толкова трудно. Това са момичета отдадени изцяло на кариерата си. Това е най-важното нещо в живота им. Бих казала, без да пресилвам, че това стига дори до един аскетизъм и когато си отдаден на таланта си, на една такава невероятна кауза, която касае цяла една страна, не само твоята собствена кариера, не е чак толкова трудно.

И когато имаш до себе си верните хора до себе си, екип от невероятни треньори в лицето на Весела Димитрова и Михаела Маевска. Използвам случая да кажа нещо - Таня Воложанина, която направи страхотен скок. Бореше се да влиза в осмицата, а вече носи златни медали, взе сребро на Европейското, използвам случая да благодаря публично и на невероятния ни треньорка Силвия Стойнева“, коментира още Раева.