Триумфът на „златните момичета” накара целият свят отново да говори за художествената гимнастика в България! Старши треньорът на ансамбъла Илиана Раева – също някогашно „златно момиче”, застана пред „ШОУ”, за да сподели за драмите на ансамбъла ни на Световното първенство във Франция, за скандала, който се разрази между нея и Мария Гигова, както и за незабравимите си срещи с пророчицата Ванга.
 
- Илияна, първо честит триумф! „Златните момичета” на България наистина доказаха, че са златни! Но първата ти реакция там си спомням, че беше учудване – сякаш не можеше да повярваш на очите си...
- Учудих се на първото място, така е, защото ние златен медал от много, много години не сме имали. Този спорт все пак се нарича художествена гимнастика и знаете, че последната дума имат съдиите. Ще ви издам нещо – има една такава традиция в този спорт, че когато става дума за един цял олимпийски цикъл, още от самото начало започват да се подреждат държавите, които ще бъдат накрая медалисти. А и в случая ние бяхме с последен стартов номер. Нямахме никаква представа как са се представили руснаците, не знаехме, че са допуснали грешка. До момента само един-единствен път бихме Италия и Русия – на Световната купа тук, в София. Но като видях как играха момичетата, просто бях сигурна, че ще вземем медал, но последното, за което си мечтаех, е, че той ще бъде златен! И когато изписаха „ранг-първи”, всички онемяхме!
 
Разкрещяхме се и се разплакахме,
 
защото аз мислех, че или Русия, или Италия ще вземат златните медали, а ние ще вземем или сребърно, или бронзово отличие, просто защото такъв ни е спортът. Но явно нещата се подредиха по друг начин – феноменален за нас. Искам да ви кажа, че нашият отбор беше единственият, който направи 8 изпълнения без грешка, а на Световната купа направи 4 поредни безгрешни съчетания. Съдиите абсолютно капитулираха! А и категорично това съчетание впоследствие беше обявено като най-силното от всички представени на Световното първенство! Блестящо!
 
- Прави впечатление огромната емоция, с която гледате отстрани изпълненията на ансамбъла. Как изживявате тези моменти вече като треньор?
- Много е тежко. Просто не можете да си представите колко е тежко! Емоцията е огромна! Имам чувството, че понякога сърцето ми спира да работи от вълнение – с пъти по-вълнуващо е от периода, в който аз съм била гимнастичка. Адреналинът е жесток! Навремето обожавам състезанията, пълните зали, излизах като на сцена, сега обаче... просто е кошмарен адреналин. Стоиш отстрани и нищо не можеш да направиш, всичко вече е в техните ръце.
Raeva_3.jpg 
 
- А защо казвате, че сте се превърнала в „доберман, който следи къде какво се случва и прави”? Какво имате предвид?
- Така е... Имам предвид това, че непрекъснато трябва да съм сигурна, че нещата са направени както трябва извън терена, извън залата. Постоянно да следиш, да се уверяваш отново и отново – това си е пределно натоварване. Просто продължавам да твърдя, че проверката е висша форма на доверие!
 
- Само ден след като се прибрахте с момичетата от Франция, избухна скандал между вас и Мария Гигова. Казвате, че от федерацията са се изгаврили с вас, принуждавайки гимнастичките да спят в мизерни условия. Мария Гигова се оправда, че не са знаели къде точно изпращат гимнастичките и че французите са ги изиграли?! Истина ли е това?
- Няма такова нещо! Французите нямат нищо общо, те са изпратили седем оферти за нас, но тя е искала да е по-евтино. Французите бяха през цялото време с нас и ни помагаха до последно – дадоха всичко от себе си за нас. Ще ви кажа, че там ние благодарение на тях нормализирахме положението си. А всичко тук си зависеше от нашата федерация по художествена гимнастика, от която аз съм отвратена. Никой никого не е изиграл, думите на Мария Гигова съвсем не са верни! За мен това е недоглеждане и непрофесионализъм! За да се направят икономии – а министерството ни беше дало пари, за да направим лагера, имахме един нормален бюджет, с който да го направим в едни много добри условия.
 
- Обвинихте Мария Гигова директно в саботаж? Нарекохте цинизъм думите й, че определя като „резиденции” крайпътни мотели…
- Да, така е – малко по-емоционална бях, но думите и обвинението ми е единствено и само към Мария Гигова. Тези „резиденции”, за които тя обяснява, че ни е изпратила, всъщност бяха крайпътни мотели. Но преди мотелите ние бяхме настанени в някакви блокове, наподобяващи нашите от соцвреме.
 
Мизерни
условия!
 
Мизерни! Беше просто ужасно – децата нямаше как да останат там. И аз не им позволих изобщо да се настанят – казах на момичетата да не си разопаковат багажа.
 
- Извини ли ви се лично Мария Гигова за тази ситуация?
- Направи го на пресконференцията пред всички. После не сме имали разговори. Но няма нужда да се извинява пет пъти.
 
- Кой поиска да няма Световна купа – репликата, която ви провокира да кажете на управителния съвет миналата година, че веднага си подавате оставката, ако това се случи? Думите ви и тогава, и сега са: „Трябва да е ад, за да има успехи”...
- Силно е, страшно е като реплика, но е абсолютен факт! Световната купа тук ни изпрати по друг начин на Световното първенство. Ако я нямаше тази Световна купа, ако не беше помощта лично от премиера Бойко Борисов, ситуацията, повярвайте ми, нямаше в никакъв случай да бъде тази, каквато е сега.
 
- С какво по-точно ви е помогнал премиерът Борисов?
- С отношение. Всичко се получи по този начин благодарение на премиера. Ако той не беше дошъл лично, ако нещата не се бяха случили по този начин... знаете ли, че във Франция още има отзвук, още се говори за това, че в България премиерът е открил състезанието. Имате ли представа в такъв спорт – на лобита и влияние, където всичко се решава от съдиите, какво значение има това да видят, че правителството в лицето на премиера на дадена държава има отношение към художествената гимнастика?!... Ами след Световната купа, която направихме в тази нова прекрасна зала, те веднага ни казаха, че трябва да направим и Световно, което ние не сме правили от миналия век – от 1987 година. Оттогава не е имало Световно или Европейско първенство в България, а всичките ни конкуренти направиха – Германия, Франция, Русия, Италия... Имате ли представа каква беше тази помощ от страна на Бойко Борисов, от министерството и от страна на спонсора ни?!
 
- Чухте ли се с Нешка Робева, тя поздрави ли ви за този триумф?
- Разбира се. Поздрави ни, изпрати ми първо два страхотни есемеса. После се чухме и по телефона – и тя, както всички останали, е безумно щастлива.
 
- Илиана, а как ви посрещна съпругът ви Наско, с какви думи?
- Наско беше ужасно щастлив, невероятно горд и с мен, и с децата. За ситуацията, която впоследствие се получи между мен и Мария Гигова, казва, че това е пълен абсурд, безумие, което просто не може да се случва по този начин.
 
- Всъщност от вас знам, че и вие, и Наско, често сте се допитвали до баба Ванга – и всичките й думи ли са се сбъдвали! И как всъщност се запознахте с нея?
- С баба Ванга аз нито веднъж не съм говорила за гимнастика. Когато съм ходила при нея, поводите винаги са били от личен характер – за здравословни проблеми на семейството ми. Срещите на Нешка Робева с Ванга са били за гимнастика. И, да, разбира се, че помня как се запознах с нея. Беше един от най-разкошните мигове в живота ми! Отидох заедно с Наско. Беше периодът, в който той и част от футболистите на „Левски” и на ЦСКА бяха наказани да не играят футбол. Бяха изхвърлени от футбола! Говоря за 1985 г. Тя предрече какво ще стане, че ще се върнат отново към спорта към Нова година – така и стана. Всичко, което съм чула от нея, се е сбъдвало едно към едно.

Raeva_5.JPG
 
- Вярно ли е, че Ванга е излекувала Наско Сираков с… вода? Познала е и за триумфа на футболистите ни на Световното през 1994 година?!
- Вярно е. Абсолютно! За мен тази жена е една абсолютна светица! Това е светица, истински пророк, най-голямото богатство, което някога е имала България. А в моя случай с Наско, за който ме питате, мога да кажа само, че Ванга стори чудо. Беше поискала да й занеса вода от къщата ни в Сарагоса. Пипна водата и каза с нея да измия Наско и дъщеря ми, която беше на година и половина. Като изпълних заръката, здравословните проблеми изчезнаха.
Но аз ще кажа нещо, което не съм спирала да мисля – че ние тази жена, тази светица, просто не я дооценихме. Хиляди, хиляди, може би милиони хора я обичат и уважават, помогнала е на толкова хора, това е жената, пред която се прекланям като пред светица, но смятам, че българският народ просто не я дооцени.
 
- В какъв смисъл не я е дооценил? Може би имате предвид онази част от хората, които не вярват в подобни дарби, отричат ги, дори си позволяват открито да хулят хората, които са ги притежавали?
- Да... Ванга е помогнала многократно на семейството ми и говоря за много тежки моменти. Аз съм се сблъсквала с нейния феномен повече от пет пъти! И тази жена продължава да съществува в моя живот, в моите мисли, защото тя е в отделна графа – светец. Но имам предвид всички хора, които говорят, а дори не са се докосвали до този човек. Когато тя не е казвала някому нещо, значи така е трябвало да бъде. Този човек не е трябвало да знае, трябвало е да си преживее кармата. Просто трябва да спре да се говори против тази жена, която е помогнала на милиони – и българи, и чужденци. Трябва да спре всичко лошо, което може да бъде изречено за тази светица, защото всичко това се трупа на кармата на нас, българите! Разберете! Това е много страшно! Рупите е мястото, което винаги ме е зареждало с изключително много сили, винаги ми е помагало. Нямам специални ритуали, имам вяра, огромна вяра. Срещите ми с Ванга напълно промениха и мен като личност, и ценностната ми система. Ванга промени моето мислене, обърна ме към духовния свят.
Анелия ПОПОВА
Raeva_4.jpg