Почти целият ансамбъл, който спечели бронзовите олимпийски медали в Рио де Жанейро 2016 година, се събра отново в залата на "Раковски".

За първи път от доста време насам най-успешният треньор в най-новата история на художествената гимнастика Ина Ананиева се върна в залата. Тя роди момиченце през юли месец миналата година, което наложи временното й оттегляне. Днес обаче Ананиева бе в залата, за да види как се справя наследничката й Весела Димитрова и нейните момичета от ансамбъла, които показаха новите съчетания за предстоящия сезон.

В залата бяха и четири от възпитаничките на Ина Ананиева. Заедно с дечица от клуб "Левски-Илиана" бе дошла Любомира Казанова, която е треньор в клуба. В залата бе Цветелина Найденова, която е помощник треньор на ансамбъл девойки и съчетаваше работния ден с гледане на ансамбъла.

На своето място бе капитанът на "златните момичета" Михаела Маевска, която в момента е помощник треньор на Весела Димитрова в женския ансамбъл. В залата се появи и Ренета Камберова, която единствена засега "избяга" от художествената гимнастика. Рени е отговорник за спорта в родния си град Пазарджик, а същевременно управлява и салон за красота. От отбора, който игра в Рио, липсваше единствено Християна Тодорова.

"Много съм доволна от това, което видях. Те всяка година градят повече и повече и не знам какво трябва да очаквате за Олимпиадата в Токио! Двете съчетания са много трудни, много различни. Може би клоня към топки и въжета. Много атрактивни елементи, много танцувални. Като ги гледам някак си не искам да свършват, искам още да играят, ако може. Много са различни от миналата година“, коментира Ина Ананиева.

„От това, което показват още от първото контролно, ще успеят със сигурност да надградят нивото си от миналата година. Това, което знам още е, че им предстои много работа. Много тежка година предстои – ще има и Европейско и Световно първенство, което е в България. Трябва да се въоръжат с търпение, работа и така Весела да е малко по-спокойна“, продължи още Ананиева.

„Аз не съм очаквала да не са във форма, доколкото познавам работата на Весела. За мен не е изненада това. Изненадах се много приятно от композициите, защото нямах възможност да ги гледам преди това, само като се чувах с нея по телефона (бел.авт. - Весела Димитрова) тя казваше „нищо не правят, нищо не играят“, но просто са наистина фантастични“.

„Не се появявам в залата, нямам тази възможност, даже от доста отдавна си бях организирала вкъщи да ми гледат бебето, за да мога да дойда да ги видя. Не ми липсва, определено не ми липсва и даже така отстрани е много по-лесно и хубаво“.

На въпрос, как се справя Любомира Казанова в ръководения от нея клуб Левски-Илиана, Ина Ананиева каза: „Сигурна съм, че Любомира един ден ще стане много добър треньор, защото тя тръгна от малките деца, ще мине през цялата йерархия, ще стигне до националния отбор и наистина ще бъде много добър наставник“.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ