Домакините от Испания и актуалните европейски шампиони от Дания ще спорят за световната титла по хандбал за мъже. И двата отбора водиха здрави битки срещу сериозните състави на Словения и Хърватия, които не се предадоха до последно.

Испанците се наложиха с 26:22 срещу изненадата на първенството - Словения, докато Дания победи с 30:24 световните първенци от 2003-а година Хърватия. Така двете бивши югославски републики ще определят бронзовия медалист днес.

Подкрепян от 13 хиляди зрители в зала Палау Сан Хорди в Барселона, тимът на домакините вкара в средата на първото полувреме четири безответни гола в словенската врата, а след това в средата и на втората още шест. Така 15 минути преди края на срещата Испания имаше сериозен аванс срещу младия отбор на Словения от 8 гола- 23:15. От там нататък домакините просто изчакаха да изтече времето без да правят кой знае колко фаулове и победиха с крайното 26:22.

Юре Доленец завърши със 7 попадения за Словения, а крилото Гаспер Маргоц завърши с 6. С пет попадения за домакините се отличи Жоан Рексач.

Испания, която спечели титлата през 2005-а година в състава си, сега има възможността да попречи на Дания да се превърне в тотален хегемон в този спорт. В другата среща датчаните взеха частичен реванш за поражението си от Хърватия с 11 гола разлика на Олимпийските игри. Те поведоха рано с 6:1, а въпреки усилията си, хърватските хандбалисти така и не успяха да свалят в нито един момент пасива под два гола. Така Хърватия губи трети пореден полуфинал на голямо първенство. Неудържимото крило Андерс Егерт Йенсен заби девет гола от 11 опита в хърватската врата. За Хърватия плеймейкърът Домагой Дувняк завърши с 5.