Най-добрият ни ски ориентировач Станимир Беломъжев завърши втори в спринта на европейското първенство по ски ориентиране в Латвия. Тачо остана само на две секунди от европейската титла, която бе завоювана от Джонатан Стал от Швеция.

34-годишният спортист от Троян се движеше уверено към четвъртата си европейска титла до средата на дистанцията, но загуби ценни секунди, които му отредиха второто място. 

Това е пореден медал от европейско първенство за Тачо, който освен това е и двукратен световен шампион в ски ориентирането.

"Точно преди 10 години, тук в Мадона, Латвия, станах за първи път европейски шампион с 1 секунда разлика. Сега, 10 години по-късно, на същото място, заех 2 място на 2 секунди разлика. Много съм щастлив от постигнатия резултат. След 45 дни подготовка, само на ролкови ски, поради метеорологичните условия в България, мисля че успехът е невероятен. Посвещавам този медал на Бо, Йо и мама Теди! Обичам ви! Благодаря на всички за подкрепата и пожеланията!", написа в социалните мрежи Беломъжев, който в навечерието на Европейското беше дарен с второ дете от съпругата си Теодора. Бебето Боян проплака в УМБАЛ „Софиямед“. Tачо и Теди имат и дъщеричка на 3 години - Йоана.

При жените много силно представяне на европейското първенство в Латвия направиха Антония Григорова и Андрея Дяксова. Тони успя да влезе в топ 10 на Европа, завършвайки на престижното десето място, докато Ади финишира на 14-а позиция. 

Другата ни представителка при жените - Калина Недялкова, финишира 28-ма.

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ