Облеклият вчера за първи път жълтата фланелка колумбиец Еган Бернал ще е победителят в 106-ото издание на "Тур дьо Франс". 22-годишният колоездач завърши на четвърто място в днешния предпоследен етап - 60 километра от Албървил до Вал Торенс. Това обаче на практика е напълно достатъчно за историческия му триумф и той ще запише най-голямата победа в кариерата си.

Днешният 20-и етап, който бе съкратен заради лошото време в Алпите, бе спечелен от италианеца Винченци Нибали, пристигнал на финала с време от 1 час, 51 минути и 53 секунди, а втори и трети завършиха испанците Алехандро Валверде на 10 секунди и Микел Ланда на 14 секунди. Четвърти и пети финала пресякоха съотборниците от "Инеос" Еган Бернал и Герайнт Томас с равно време от 1:52:10 часа, като миналогодишният победител Томас джентълменски вдигна ръката на колумбиеца. За тима на "Инеос" успехът е седми в последните осем години, а в този период за първи път първенецът няма да е британец. Бернал става първият колумбиец, който печели Обиколката на Франция. Водачът до вчера Жулиен Алафилип от Франция завърши на 26-о място, на 3 минути и 17 секунди зад Нибали. Така той се свлече до пето място в общото подреждане на 3:45 минути зад Барнал.

Втори в генералното класиране на 1:11 минути приключва Томас, а трети на 20 секунди зад него ще завърши холандецът Стивън Краусвайк, който днес пресече финалната линия осми.

Французинът Ромен Барде ще спечели приза за "Най-добър катерач" в тазгодишното издание.

В последния етап предстоят 128 равнинни километра от Рамбуйе до Париж и не се правят някакви откъсвания, а единствено здравословен проблем може да лиши Бернал от триумфа.