Легендарният треньор по вдигане на тежести Иван Абаджиев е измислил “оръжие”, с което да помогне на българските спортисти.
 
“Нека го нарека “специалитет”, за който съм сигурен, че ако се прилага може много да помогне на нашия спорт. Отдавна обаче никой не ме е търсил от България, а аз мога да помогна, и то сериозно. Може с легални средства да се направи нещо добро за състезателите ни, за да повишат своите резултати. Главното в моята методика е физическото натоварване”, заяви Абаджиев пред в. “Труд”.
 
На въпрос дали не става дума за допинг, Иван Абаджиев отговаря: “Категорично не! Аз съм повече от година в Щатите, а тук, ако те хванат със забранено вещество, затворът е сигурен. Непрекъснато ме контролира и ако получат само сигнал, че се дава нещо непозволено, веднага следва обиск. А ако намерят дори една таблетка с такъв препарат, става страшно за мен. Не мога да си позволя подобно нещо в края на моя живот. Големите визически натоварвания направиха българските щанги сила. А адреналинът играе ролята на допинг”, допълва легендарният специалист.
 
Старшията навръшва 80 години на 12 февруари. Той планира да се прибере в родината за юбилея, но признава, че не разполага с достатъчно средства, за да покани всички хора, които би желал. Иван Абаджиев има 5-годишна виза и може да кандидатства за зелена карта. Той обаче няма желание да взима американски паспорт.
 
“Няма да го направя, защото искам да умра в България. Казал съм на Александър Крайчев (б.р. - бившият национал по щанги, в чиято школа в САЩ работа Старшията), че ако нещо се случи с мен в Америка, да ме кремират и да разпръснат праха ми над България”, откровен е Абаджиев.