Легендата на световната тежка атлетика Иван Абаджиев отрече да има наложена доживотна забрана от Международната федерация по вдигане на тежести да практикува професията си. Папата на щангите беше гост в култовото предаване на Кеворк Кеворкян “Всяка неделя” и се опита да срине няколко мита за себе си.

Абаджиев вече втора година живее в САЩ. Работи с бившия си състезател Александър Крайчев, който емигрира отвъд Океана през 90-те на миналия век. От около девет месеца двамата отвориха чисто нова академия по вдигане на тежести в Данвил, щата Калифорния.

“Искам да кажа истината за така наречената “забрана”. Още когато отидох в САЩ, видях в интернет послание от Тамаш Аян, шефът на световните щанги. Той казва: „Научавам, че Иван Абаджиев е в Америка с двама или трима български тежкоатлети. Неговата методика е несъвместима със световната федерация и с антидопинговата агенция (WADA). На него да не му се дава работа.” А след това се казва: „Така завърши кариерата на Иван Абаджиев”. Но това не е официално решение на световната федерация, не са ми отнети треньорските права, а просто е изказване на Аян да не ми дават работа, заяви самият Абаджиев.

"След няколко месеца имаше събиране на световната федерация и прочетох в един вестник казаното от Аян. Статията завършваше с изречението “...и така завърши кариерата на Абаджиев. После в “24 часа” Георги Банов написа с големи букви: “Отнети са треньорските права на Абаджиев”. Поисках среща с него, потърсих му обяснение на какво се позовава в статията си. Той не можа да ми даде смислено обяснение. Това се случи 2007 г. Ако трябваше да ми вземат правата, то това трябваше да стане в Сидни през 2000 г. Фактически не са ми отнети правата. Шеф на федерацията нашата беше Андон Николов, а при него не е идвало такова съобщение. И досега не съм получил офицално решение от Международната федерация. Всичко друго са спекулации”, категоричен е легендарният треньор.

Според Абаджиев в основата на цялата кампания срещу него в последните десетилетия се крие завистта. “Това не знам дали е опит да ме елиминират. Какво е казал Николо - на способните завиждат, на талантливите вредят, а на гениалните отмъщават. При мен горе-долу това се случи - отмъщават ми. Аз не съм гениален, защото в спорта гениални няма. Истината е такава – никой от моите колеги не ме обичаше. И всичко това заради завист. Не бях подкрепян, търсеха начин и поводи да ме изхвърлят от този спорт. Ще ви разкажа за един случай. През 2001 г. се събрали наши треньори, работещи извън България на световното първенство, един от тях – Ганчо Карушков, им го каза: “Колкото и да се мъчите, не можете да го извадите", каза още Папата на щангите.

"След 1999 г. не съм правил опит да се предлагам за треньор на националния отбор. От 1969 година аз съм старши треньор, аз въведох нова методика. Черната неблагодарност и завистта са в основата. Най-тежките години за мен бяха от 1984 г. насам. Няма да забравя как Стоил Сотиров ми поиска оставката, защото мачкахме руснаците. Шефът на БСФС Трендафил Мартински не може да не е знаел за това, както и ЦК на БКП. Перестройката беше временна, оттогава започна падението във всички области. Никой не ме защити. Тук не ставаше въпрос за изваждане просто ей така на един деятел, а просто за отхвърляне на цялата ми методика. Имах последователи, Нешка Робева също признава, че е моя ученичка. Резултатите се виждат от всички. Аз от 5 тона на ден норма на един щангист увеличих до 50-60 тона на ден. Внушаваха на целия ни народ, че на базата на допинг се дължат успехите на българските щанги. Аз съм го доказал".

Относно грандиозния скандал с допинг по време на олимпиадата в Сидни Абаджиев и до днес е убеден, че е станал жертва на заговор. “В Сидни бе открит фуросемид в лекарството „Ороцетам“.Петното върху заловените с допинг тогава беляза кариерата на трима големи спортисти – Изабела Рифатова, Севдалин Минчев и Иван Иванов. Ороцетам е легално лекарство. Абсолютна конспирация беше. Подмениха лекарството. Излязоха със смешни обяснения. Делото още се точи”, върна се назад във времето великият треньор.

Абаджиев твърди, че има заговор между Великите сили за неговото “елиминиране”. “Това е държана политика. СССР и САЩ са се споразумели в Сеул да ни елиминират. Не може да се докаже, но много хора говорят за предварително разпределение на медалите. И когато някой тръгне да печели много, става неудобен. В Сеул хванаха наши щангисти там, където имаше руснаци. Всички други си бяха чисти. Има една книга от проф. Райна Бърдарева, в която пише, че има споразумение между две държави и са решили кого да накажат и да му вземат медалите. Защо толкова пъти сме изкарвали тежки и извънредни проверки, и нито веднъж нямаме хванат щангист? Имаше и други опити за моята елиминация".

"Първата елиминация трябваше да е през 1977 г. Беше установено, че са организирани действия от българската федерация. Преди пленума, на който трябваше да бъда отстранен, всичко беше подготвено предварително. Да, но още на следващата година направих така, че от потъващия кораб на българската щанга се вееше вече флагът високо. Подгонихме руснаците, като видеха какво правят наши само повтаряха в захлас: “Ето чудо, ето чудо”. Изпратиха цял тв екип да заснемат какво правим и как тренираме. Руснаците ги пращаха ги в Сибир, ако ги бием. Това го знаех от самите тях”, обяснява Абаджиев.

Папата на щангите признава, че се чувства прокълнат. “Велик не съм. Обаче съм прокълнат още, когато стъпих в полето на спорта. Изгонен бях от моя край още през 1964 г. Пет пъти съм гонен от националния отбор. Нормално е да се чувствам прокълнат, а не велик”, завърши изповедта си пред “Всяка неделя” най-великият треньор в историята на щангите Иван Абаджиев.