Най-добрият български колоездач в последните няколко години Ивайло Габровски отказа участие на Олимпиадата в Лондон. Това потвърди селекционерът на националния отбор по колоездене Красимир Коев.

"Той няма издаден биологичен паспорт. Без наличието на такъв никой няма право да участва на Олимпиадата. Габровски няма и подписан договор и с колоездачния съюз, което е в разрез на правилата. До този момент той фигурираше във всички списъци и имаше право да участва в Лондон. Това е личен негов избор и аз не мога да променя нищо", коментира Коев. 35-годишният Габровски, който спечели обиколката на Турция през април, не се е явил за медицинските изследванията на 16 юни.

“Не ми гарантираха титулярно място в националния отбор. Поставят под въпрос качествата ми на състезател и спортист, а аз многократно ги доказах. Не искам да разговарям с хората от федерацията, тъй като съм им обиден”, заяви Габровски.

Фаворит за едната квота е Данаил Петров, който ще кара на обиколката на Испания в края на август. "Вуелтата" е едно от трите най-силни състезания по колоездене в света. За другото място ще спорят Мартин Грашев, Николай Михайлов и Спас Гюров.