Българи участваха и в тазгодишното издание на един от големите маратони в света - в Амстердам. Много силни резултати постигнаха представителите на "Adidas Runners Sofia" Ивелина Маджарова и Никола Овчарски. Александър Димитров също впечатли, постигайки време от 2 часа и 59 минути. Асен Ватев, Ралица Ангелова и Виктория Влаховски бяха други от сънародниците ни, които със задоволство и усмивка пресякоха финала.

Oпределено най-много адмирации заслужава Маджарова, която постигна време от 3 часа, 9 минути и 21 секунди. За Ивелина това беше дебют в класическата маратонска дистанция - 42.195 км. Приятелят й Никола Овчарски пък финишира за 3:02:13 ч. Неговото най-добро време до момента в маратоните е 2:58 ч. във Валенсия през 2018 г.

Ивелина Маджарова разказа пред БЛИЦ за вълнуващото преживяване в Амстердам: 

- Поздравления за отличното представяне в Амстердам! Ти самата изненадана ли си от постижението?
- Честно казано и да, и не. Изненадах се, защото не бях сигурна дали ще успея да превъзмогна вътрешните си страхове и притеснения. Това бе първият ми маратон и мисълта за два халф маратона наведнъж с темпо около 4:30 мин/км ме плашеше. А липсата на специфична подготовка за 42 км още повече подклаждаше това мое безпокойство. Най-дългото ми бягане за последните три месеца бе една седмица преди Амстердам - 21 км на Софийския маратон. 

От друга страна, не съм изненадана, защото знам, че съм в една от най-добрите си форми, и че маратонът до голяма степен е въпрос на психическа издръжливост, воля и вътрешна нагласа. На мен лично много ми помага това да си осигуря едно вътрешно спокойствие и да се отърва, както от очакванията на околните, така и от моите собствени. Просто тръгвам и давам всичко от себе си, без да се пренавивам излишно. Така мога само да се изненадвам от себе си, а не да се разочаровам. 

- Имаше ли трудни и критични моменти по време на състезанието? Атмосферата как беше и чу ли български възгласи по трасето?
- Емоцията е незабравима. Самият старт от Олимпийския стадион беше грандиозен. Настръхваш целия и сълзи ти избиват дори. Трасето от 42,197км представлява една обиколка, като по цялата дължина имаше изключително много хора, подкрепящи бегачите. Те четяха имената на участниците от стартовите номера и подкрепяха абсолютно всички поименно. Беше изключително зареждащо и без да преувеличавам твърдя, че ако не бяха тези хора, аз на 35-тия километър щях да спра и да си походя до финала. Но се чувствах длъжна заради тях да продължа.

Бягането наистина сближава и ми стана много мъчно затова, че в България не се създава тази емоция и силно се надявам това да се промени.

Трудните моменти започнаха след 30-тия километър (колко неочаквано), но бях готова психически за тях. Бягалите маратон знаят за какво говоря. Краката вече не са твоите, всеки километър се равнява на 10, чуваш как ти расте косата и такива “приятни” неща. Единствената мисъл, която ме крепеше е, че след час всичко ще е свършило, а след няколко дни ще си кажа “догодина пак”. И наистина хората по трасето много ми помогнаха да се разсейвам и най-важното -  да не се отказвам. “Няма начин да спра, ще ги разочаровам”, казвах си наум. 

Единственият български възглас по трасето бе на приятеля ми Никола, който беше финиширал няколко минути по-рано от мен и ме чакаше на финала, за да ме “изнесе” от стадиона. Но към 25-тия километър видях пред себе си човек с тениска от "Трявна ултра". Поздравихме се и ми стана много мило от тази среща. Надявам се при него също всичко да е минало успешно.

- Как протече подготовката за първия ти маратон?
- Както вече споменах, такава нямаше. Карах си го на обичайните бягания с "Adidas Runners Sofia", като единственото по-различно, което направих е да увелича с малко седмичния обем за период от един месец. И тук е моментът да спомена приноса на нашите капитани от "Adidas" - Надя Младенова и Калин Стоянов, както и на цялата група, благодарение на които тренировките са удоволствие, а не задължение.

- Следващите цели?
Следващата ми цел е да съумея да си почина, ама наистина, защото обикновено само се залъгвам, че го правя. След това ще започна да планирам целите за 2022 г., но със сигурност в тях ще фигурира поне един чуждестранен маратон. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

 

45th edition of the TCS Amsterdam Marathon

It's unbelievable. The 45th edition of the TCS Amsterdam Marathon is a wrap. And you were there. You achieved something you maybe didn't know it was possible. The sound of loud cheers, the happy faces of volunteers and the emotions after the finish line of all runners. It's a wonderfull memory . We can't wait untill the next TCS Amsterdam Marathon on October 16. Will you be part of this amazing run again? From November 1, you can register for the 46th edition!

Публикувахте от TCS Amsterdam Marathon в Четвъртък, 21 октомври 2021 г.

 

Aлександър Димитров след финала: