Олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова, състезател на Клуб по бойни изкуства „Петромакс“, спечели безапелационно за шести път първото място в организираната от Община Плевен надпревара „Спортист на годината“ за 2023 г. 

Звездата стана световен вицешампион за жени от първенството в Будапеща, Унгария, завоюва първо място на международен турнир от Серия А в Ларнака, Кипър, както и второ място на Европейските игри в Полша. Призът й бе връчен от кмета на Община Плевен д-р Валентин Христов, който пожела на Ивет Горанова здраве и през новата 2024 г. да продължи да побеждава.

Второ място в класацията заема Росица Денчева, Тенис клуб „Плевен 90“ - първо място на европейско отборно първенство в Гранфил, Франция; първо място на Международен турнир ITF първа категория във Вилена, Испания; първо място на двойки на Европейско първенство до 16 години в Парма, Италия; трето място на сингъл от същия шампионат; второ място на Международен турнир „Тенис Европа“ в Пловдив; участия в два турнира за девойки от Големия шлем – Австралия опън и Уимбълдън, Великобритания.

Трети в подреждането е Роселин Бачевски, Боксов клуб „Мизия 80“ - трикратен шампион от държавни първенства за юноши и първо място на Купа България, трето място на Европейското първенство в Румъния и пети на световния шампионат в Ереван.

Отличията и грамотите бяха връчени и от областния управител Виолета Иеремиева, председателя на Общински съвет – Плевен, доц. д-р Иван Малкодански, от заместник-кмета Елина Димитрова, Камен Горанов, общински съветник и председател на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности, Ваня Първанова, началник-отдел „Спорт“ в Община Плевен. Специален гост на събитието беше Любомир Ганев, Президент на Българска федерация „Волейбол“. Със свои изпълнения се включиха и вокална група „Арлекино“ с ръководител Виолета Боянова.

"Започнах годината с много тежка с контузия на ахилеса, беше възпален, не можех да тренирам и се възстановявах до март месец. От една контузия минах в друга – на прасеца. Трябваше ми доста време да се възстановя, да се върна във форма", разказа Горанова.

За качествата, които я държат на върха, Ивет казва, че това е непримиримостта и постоянството - "Винаги търся и искам повече, не се примирявам със загубите". 

И допълни, че преди всяка среща мисли само за победа. "Опитвам се да изчистя от себе си всички страхове, които има всеки спортист - притеснението, съмненията. Опитвам се да ги оставя на заден план, не позволявам те да ме завладеят. В главата ми е само победа, казвам си "Аз съм по-добра, ще я победя!", допълни Ивет.

През настоящата година основната й цел е европейско първенство в Хърватия. В следващите един-два месеца ще се впусне и в ново предизвикателство - риалити предаване, което Горанова разкри и в подкаста БЛИЦ Live: