Европейският вицешампион по бокс при младежите Здравко Михайлов от БК Габрово 91 е спортист номер 1 на Габрово за 2013 година. Отличието му беше връчено лично от кмета Таня Христова на церемония в зала „Възраждане“, която се оказа тясна да побере всички дошли да уважат най-добрите габровски и треньори, информира sport-gabrovo.com.

Здравко получи най-много точки в проведената анкета между лицензираните спортни клубове в града. Освен среброто от Европейското в Ротердам (Холандия), през 2013-а той спечели и бронз от силен международен турнир в Анапа (Русия). На родната сцена записа първо и второ място в Държавно лично-отборно първенство за младежи, взе злато от държавния личен шампионат за младежи и сребро от турнира Купа България при мъжете. От новата година Здравко ще бъде част от мъжкия национален отбор на страната, а целта му е участие на Олимпиада.

Подгласници на Спортист №1 станаха лекоатлетите Християн Стоянов и Анна Чиприянова. За Християн 2013-а беше паметна година. Талантът на ЛК Орловец 93 спечели злато на 1500 метра и бронз на 800 метра от първенството на планетата за хора с физически увреждания до 23 години в град Маягез (Пуерто Рико). На Европейското в Бърно (Чехия) извоюва шампионска титла на 800 метра и две вицешампионски - на 100 метра и скок дължина. Освен това стана държавен шампион по планинско бягане на 3000 метра и вицешампион по планинско колоездене при юношите до 16 години в Пампорово.

Третата в класацията – Анна Чиприянова, също ще запомни отиващата си 2013 година с отлични резултати. Състезателката на треньора Михаил Кьошев от АК Тот атлет стана държавна шампионка в тласкането на гюле при двойките младша възраст с нов републикански рекорд на открито - 15.07 метра. Анна представи страната ни на Световното първенство по лека атлетика за юноши и девойки младша възраст в Донецк (Украйна), в която зае 44-то място и на Балканиадата в Одрин (Турция), където се класира шеста.

Toп 10 за 2013-та допълниха световният шампион по Шотокан карате до при юношите до 18 години Александър Стоянов от КК Янтра, капитанката на националния отбор по хандбал, който извоюва интерконтиненталния трофей от турнира „Челъндж трофи“ в Монтерей (Мексико) и носителка на Купа България с отбора на Бъки – Ралица Тодева, четвъртата при жените на батут-синхрон от кръга за Световната купа във Валядолид (Испания) – Мариела Пенева от Акро-арт, носителят на Купа България по бокс при мъжете в тежката категория – Пламен Недялков от БК Габрово 91, центърът на волейболния вицешампион и 1/8 финалист в турнира на предизвикателството КВК Габрово – Иван Власев, шампионът на България по автомобилизъм на затворен маршрут в клас Х4 – Атанас Божилов от АРА Моторспорт и националът по ръгби и бронзов медалист от първенството по Ръгби-7 с мъжкия отбор на Янтра – Димитър Георгиев.

Както вече стана ясно, треньор на годината в Габрово стана наставникът на вицешампиона КВК Габрово Любомир Герасимов, който пребори конкуренцията на Митко Иванов от БК Габрово 91, Михаил Кьошев от АК Тот атлет и Георги Петков от РК Янтра. Герасимов също получи отличието си от ръцете на кмета на Община Габрово – Таня Христова.