ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Русия се сдоби с изненадващ и неочакван съюзник в скандала относно допускането на спортисти от страната и от Беларус на олимпийските игра в Париж през следващата година.

Цял континент взе решение да подкрепи участието на руските и беларуските състезатели до Олимпиадата. Това е бил резултатът от гласуването, което е проведено на заседанието на Изпълнителния комитет на Асоциацията на националните олимпийски комитети в Африка (ANOCA). Решението е взето по време на заседанието, проведено в Нуакшот (Мавритания) на 4 март.

Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

„Решихме да позволим на руските и беларуските спортисти да участват на олимпийските игри в условията на пълен неутралитет и без никакви символи за национална идентичност. Подкрепяме напълно позицията на Международния олимпийски комитет“, обяви президентът на ANOCA Мустафа Бераф.

Както е известно, МОК планира да позволи на руснаци и беларуси да се състезават във френската столица, но под неутрален флаг. Това обаче среща сериозна съпротива от страна на много европейски държави, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Някои от представителите на тези страни дори изказаха изключително крайно предложение - да бъдат допуснати руски и беларуски спортисти, но само ако публично обявят, че не подкрепят управляващите органи в двете държави.

Решението на африканците може сериозно да наклони везните в полза на допускането на спортисти от Русия и Беларус в Париж 2024. Африка е континентът с най-много държави в света, а това може да се окаже ключово при гласуване на всички членове на МОК относно казуса с руските и беларуските спортисти.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала ТУК