Финалът в спринта на 100 метра при жените на европейското първенство по лека атлетика в Мюнхен се превърна в интригуващ трилър за зрителите. Титлата изненадващо спечели германката Джина Люкенкемпер, която до средата на дистанцията се движеше на пето място и никой не очакваше силния финал на 25-годишната блондинка.

Германката измъкна победата под носа на европейката шампионката в зала Муджинга Камбунджи (Швейцария). Двете дадоха еднакво време – 10,99 секунди, но бяха разделени от 5 хилядни. С бронза се окичи фаворитката Дина Ашър-Смит, която защитаваше титлата си от Берлин 2018. По средата на финала тя получи контузия, която ѝ попречи да развие бягането си.

Метри след финалната линия Джина Люкенкемпер загуби баланс и падна на пистата. Малко след това стана ясно, че германката е наранила сериозно дясното си коляно, което кървеше. Наложи се дори лекарски екип да я превързва на пистата. Преди четири години в Берлин германката спечели среброто на 100 м на еврошампионата и загатна за големия си потенциал.

Финалът на 100 метра при мъжете протече без изненада. Олимпийският шампион от Токио Марсел Ламонт Джейкъбс (Италия) триумфира на Европейското с изравнен рекорд на първенствата от 9,95 секунди. Втори остана защитаващият титлата си Зарнел Хъджис (Великобритания) с 9,99. Трето място зае сънародникът му Джереми Азу с 10,13 секунди.