По време на днешното Общо събрание на Българската федерация по вдигане на тежести за първи път бе представен един от най-ценните трофеи в историята на родните щанги. В България вчера пристигна „Златната щангетка“ – уникалната стилизирана обувка, връчвана като приз на щангист №1 в света за съответната година. 

Само трима българи са заслужили глобалната награда – Антонио Кръстев, Иван Иванов и Стефан Ботев. Трофеят е връчен преди повече от три десетилетия на Антонио Кръстев за невероятните му постижения. През 1987 г. свръхтежкият щангист получава световна известност с това, че в кат. +110 кг изхвърли най-голямата тежест в историята, като по време на световното първенство в Острава на 13 септември 1987 г. закова над главата си 216-килограмова щанга. Това постижение остава непокътнато близо 30 години. Антонио подобрява пет световни рекорда – 4 в изхвърлянето и един в двубоя (467.5 кг от Реймс 1987 г.)

Антонио Кръстев - един от най-славните щангисти, почина скоропостижно на 10 юли това лято на 58-годишна възраст при катастрофа с личния си автомобил в Минесота, САЩ. 

По заявено приживе неговото желание, БФВТ направи всичко възможно трофеят „Златна щангетка“ да пристигне в България, за да бъде връчен с предстояща семпла официална церемония на Музея на българската спортна слава. Призът ще бъде със специално място в съкровищницата на родния спорт, за да увековечи за поколенията успехите на един велик българин.