С рекорд на трасето, победи на кенийските атлети, финиширало бебе, и израелец, бягайки с ананас на главата, ще се запомни шестото издание на маратон Варна, част от традиционната вече верига „Бягането като начин на живот“. При жените Джабет Наом финишира за 2.33:08 ч. и подобри с повече от 2 минути досегашното върхово постижение (2.35:14 ч.). Това бе втора поредна победа за кенийката в България, след златото на маратона в Стара Загора преди месец. Наред с това Наом вече събра 30 точки за лидерството в класирането за големия джакпот от 20 000 лв., който се дава за най-добро постижение при мъжете и жените в съответната година.

Във Варна Наом нямаше конкуренция, след като в края на дистанцията наложи непосилно темпо за следващата я дотогава сънародничка Бети Чепквони. Трети финишира Йелена Долинин от Израел.

Подобен сценарий се разигра и в мъжкия маратон. Кениецът Бернард Санг и Жан Симукека от Бурунди бягаха заедно някъде до 35-ия км, но после Санг поведе неудържимо за да финишира за 2.17:40 ч. – на 90 стотни от досегашния рекорд на трасето. Симукека бе втори на повече от 4 минути и така грабна отново сребро след като стори това и в Стара Загора през април. Бронзът сега бе за румънеца Стоица Силвиу. Двамата шампиони заслужиха с титлите си премии по 4000 лв. от организаторите, а Джабет получи бонус от 1000 за рекорда.

От българите най-напред в големия маратон се класираха Христина Козарева с 2.45:24 ч. и Исмаил Сенанджи с 2.36:42 ч. За първи път организаторите осигуриха специални бонуси за финиширалите на първите три места родни атлети. Най-бързите и при мъжете, и при жените в класическата дистанция 42.195 км получиха съответно 500 лв., 300 лв. и 200 лв. за първо, второ и трето място.

В полумаратона шампиони станаха Франсин Нийомукунзи от Бурунди с 1.13:16 ч. и Богдан Семьонович от Украйна с 1.06:41 ч., така и двамата записаха второ поредно злато във Варна, след титлите си през ноември. Зрителите аплодираха български победи в 10-километровата дистанция: при дамите първа е Маринела Нинева с 38:05 мин., а при мъжете Стоян Владков с 34:15 мин., който дублира успеха си от миналата година.

Старт на маратона даде Красен Кралев, министърът на спорта в оставка поздрави участниците и изтъкна, че „най-голямата победа е запазването и разрастването на българската верига от бягания“. По-късно участниците бяха приветствани и от кмета на Варна Иван Портних. „Радостно е, че днес е един истински спортен празник в нашия град. Благодаря и всички, които спомогнаха за организацията на Маратон Варна“, каза Портних. Кралев и Портних бяха сред официалните лица, наградили призьорите заедно с Анатоли Илиев от Асоциация „Спорт в свободното време“, Бончо Бонев - председател на СК „Черно море Атлетик" и Десислава Календжиева от Организационния комитет.

И още няколко информации „в името на рекорда“. Най-възрастният участник беше 74-годишният Димитър Грозев (на 21 км), а най-млад - бебе на 48 дни, което премина 10-километровото разстояние в количка, бутана от треньора на ЛК „Тангра“ Димитър Янакиев и неговата съпруга. Смелите родители бяха отличени със специална награда.

Такава получи и шармантен маратонец от Израел, преминал цялото разстояние от над 42 км с ананас на главата. Небезизвестният Моше Ледерфайн логично прикова вниманието, както го е правил досега и в редица маратони из цял свят. Преди да стартира днес във Варна той демонстрира пред присъстващите, че не използва нищо, за да закрепи ананаса на главата си. Леферфайн успя да завърши на 76-ото място при мъжете с време 4 часа и 43 минути.

Стартираха общо 689 бегачи от 29 държави.

Резултатите от маратон Варна 2021 

 


 

За мен бе удоволствие да наградя победителите в шестото издание на маратона на Варна. По класическата дистанция 42,195...

Публикувахте от Krassen Kralev в Неделя, 9 май 2021 г.