Канада изненадващо спечели световната титла в щафетата 4х100 метра при мъжете, след като успя да победи американското каре на планетарния шампионат по лека атлетика в американския град Юджийн (щат Орегон).

Американците бяха големият фаворит, след като седмица техни представители окупираха цялата почетна стълбичка във финала на 100 метра. В щафетата обаче участва единствено сребърният медалист в най-гледаната дисциплина – Марвин Брейси.

Аарън Браун, Джером Блейк, Брендън Родни и Андре де Грас донесоха титлата за Канада с време от 37,48 секунди. Така за първи път от 26 години „кленовите листа“ взимат златото на 4х100 метра от голямо състезание на американска територия. През 1996 г. в Атланта те триумфираха на олимпийските игри..

Времето на канадския квартет от финала на световното първенство в Юджийн е най-доброто в дисциплината за годината и нов национален рекорд на Канада.

Щафетата на САЩ в състав Крисчън Коулман, Ноа Лайлс, Илайджа Хол и Марвин Брейси остана на второ място с 37,55 секунди. Бронзът остана за британското каре Джона Ефолоко, Зарнел Хюз, Нетаниъл Мичъл-Блейк и Рийс Прескод, финиширало за 37,83 секунди.