Защитаващият титлата си тим на Канада постигна трета поредна победа на световното първенство по хокей на лед за мъже във Финландия. "Кленовите листа" размазаха бронзовия медалист от Пекин 2008 Словакия с 5:1 (1:1, 2:0, 2:0) в среща от група "А" в Хелзинки.

В първата третина двата тима си размениха по един бърз гол, но във втората Пиер-Люк Дубоа наниза две шайби за световните шампиони, за да има даде преднина от 3:1. Останалите голове за Канада в мача бяха дело на Адам Лаури, Коул Силинджър и Морган Гийки. За Словакия единственият гол бе на сметката на Самуел Такач.

В класирането в групата води Канада с максимален актив от 9 точки, пред Швейцария с 6. Дания, Германия, Франция и Словакия имат по 3 точки.

Латвия се наложи над Норвегия с 3:2 (1:1, 2:0, 0:1) в група "В" в Тампере и постигна първа победа, с която запази шансове за класиране на четвъртфиналите.

Родриго Аболс даде преднина на латвийците в 15-ата минута на мача, но по-малко от две минути преди края на първия период Матс Росели Олсен изравни за 1:1.

В началото на втория период Лудвиг Хоф получи 10 минутно наказание и Латвия използва това, за да нанесе удара си. Николайс Йелисейевс и Робертс Букарис бяха точни, за да може балтийската република да води с 3:1 след 40 минути игра. В последния период Норвегия намали чрез Макс Крогдал, но за обрат викингите нямаха сили.

В класирането Латвия излезе на пето място с 3 точки. Норвегия е на шеста позиция в групата с 2 точки.

По-късно днес предстоят още два мача. В група "А" се срещат Франция и Германия, докато в група "В" домакините от Финландия ще играят дерби с тима на САЩ.