Световноизвестният гросмайстор Анатолий Карпов откри шахматна си академия в Албена. Инициативата е част от поредицата събития по случай 45-годишния му юбилей. Карпов поднесе приветствия към присъстващите. Той отбеляза ролята на обучението по шахмат и затова неслучайно тази дисциплина присъства в учебните програми на много страни, защото по думите му шахматът развива у децата логика, разбиране на стратегия, тренира паметта, учи как да се вземе правилно решение и да се действа.

За пример Карпов посочи страни като Испания, Германия, Турция и Гърция, където шахматът е въведен като задължителна учебна дисциплина. В Русия, неговите шахматни школи са над 30. Сред официалните гости на днешното откриване академията в Албена бяха областният управител на Добрич Нешко Марчев, изпълнителният директор на „Албена” АД Красимир Станев, кметът на Добрич Детелина Николова, председателят на българо-руската Търговско-промишлена камара Жельо Добрев. Кметът на Добрич Детелина Николова също поднесе приветствие към присъстващите. Тя изрази своето задоволство от факта, че Община Добрич и Албена ще развиват заедно инициативи, свързани с един от най-интелигентните спортове, какъвто е шахматът. Николова припомни, че след броени дни град Добрич ще бъде отново домакин на откритите първенства по шахмат в страната. След тържествената част, в академията започна сеанс, при който Анатолий Карпов едновременно играе на 20 шахматни дъски с деца - шампиони от различни шахматни клубове на страната.

Легендарният шахматист е безспорен световен шампион от 1975 до 1985 г. През летните месеци вратите на школата на Карпов в Албена ще бъдат отворени за всички гости на комплекса, които искат да изучават тънкостите на популярната игра, както и за изявени състезатели, които вървят по стъпките на големия шампион.