Първото световно първенство по лека атлетика в пустинята е истинска катастрофа. Битките за титлите се провеждат в призрачна обстановка. „Халифа Интернешънъл Стейдиъм“ в катарската столица Доха е с капацитет от 50 000 места, но половината от тях са покрити с огромни банери. Дори и при това положение най-атрактивната дисциплина в програмата – финалът на мъжкия спринт на 100 метра, остави поне половината от останалите седалки празни.

Въпреки това шумът беше невъобразим, но това се дължи единствено на добрата акустика на съоръжението. Друга положителна страна на стадиона е климатичната инсталация. Благодарение на нея атлетите се състезават при 26 градуса по Целзий. Това обаче е истинската екологична КАТАРстрофа заради използваните мощности за климатиците.

Поради постоянната смяна на температурите атлетите са под постоянен риск от настинка. Една от бегачките дори се наложи да загрява с яке, тъй като в предвидената зала беше прекалено студено. Повечето спортисти избягват да излизат навън в Доха, тъй като е много топло. Те провеждат тренировките си във фитнес залите на хотелите, за да не се излагат на жегите.

Най-жестоки бяха условията за маратонците, които само можеха да мечтаят за прохладата на стадиона. Те стартираха в полунощ, но въпреки това температурата беше 35 градуса по Целзий, а влажността 75%. В женския маратон 28 от общо 68 участнички не завършиха заради изтощение. Освен това през нощта няма и зрители. Малцината, които гледаха на стадиона, нищо не видяха. Предаването вървеше само на четирите големи монитора се намираха пред пустеещата ВИП трибуна. Освен това заведенията и павилионите на „Халифа Интернешънъл Стейдиъм“ също не бяха достъпни за обикновените фенове.

Не бива да се забравя и странната церемония по откриването. То се проведе късно вечерта пред основната трибуна на маратонската дистанция, но присъстваха само подбрани гости. Други зрители не бяха допускани. За тях остана единственото удоволствие да видят фойерверките на края.

Допълнителен скандал се оказа финалът на 100 метра, но за него организаторите нямат вина. Победител стана 23-годишният американец Крисчън Коулмън, който участва на Световното единствено и благодарение на адвокатите си. През последните 12 месеца той пропусна три допингпроби и трябваше да бъде наказан. Юристите му обаче намериха вратичка в правилника, която позволи първата пропусната проверка да бъде записана на по-стара дата. Така беше избегнато наказанието.

Освен това второ място зае 33-годишният Джъстин Гатлин. Американецът два пъти е хващан в нарушение на антидопинговите правила, но при второто провинение беше спасен от адвокатите си. Те му издействаха само петгодишно наказание, а не доживотно, както е според правилника.

След три години Катар трябва да приеме световното първенство по футбол в периода 21 ноември – 18 декември 2022 г. Сигналите още от сега не са добри за феновете. Дори и при малкия брой зрители на Световното по лека атлетика, заведенията на стадиона не са добре заредени. Някои от храните свършват бързо и не се зареждат наново. Алкохол се предлага само в определени хотели и ресторанти. Половин литър бира струва 12 евро. Това е цена, която със сигурност няма да се хареса на футболните запалянковци.
Торстен ФЕЛСКЕ, „БИЛД“
Превод на Веселин Русинов, БЛИЦ