ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Украинският президент Володимир Зеленски получи поредното категорично потвърждение, че една от големите му претенции няма да бъде изпълнена. Това се случи по време на Рурския политически форум в германския град Есен.

Пред сградата на Есенската филхармония беше проведен протест от 200 души, които подкрепяха украинското желание на олимпийските игри в Париж през 2024 г. да не се допускат състезатели от Русия и Беларус. Ако пък такива спортисти участват, останалите държави да обявят бойкот на Олимпиадата.

Протестът беше насочен основно към президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах, който изнесе реч на форума. Преди да влезе в сградата, той поговори с трима от протестиращите. В изявлението си пред останалите участници на Рурския политически форум Бах беше категоричен, че МОК трябва да остане встрани от всякакви политически влияния и опити за намеса.

200 лв. Начален Бонус Спорт от efbet!

„Ако политиците започнат да решават кой да взема участие в различните състезания, тогава спортът се превръща в политически инструмент. Това ще попречи на спорта да изпълнява своята обединяваща роля. Ние трябва да останем политически неутрални. Знаем, че политиката управлява света, но Международният олимпийски комитет не бива да се превръща в един от нейните инструменти“, заяви Бах.

„Украйна иска тотална изолация на Русия. Това ни поставя пред дилема. Съчувстваме на украинския народ за жертвите и всичкото страдание, на което страната е подложена. От друга страна нашата организация носи отговорност за прилагане на принципите за защита на човешките права и Олимпийската харта. И двете не ни позволяват да приложим желаната от Украйна пълна изолация на спортисти заради тяхната националност“, допълни президентът на МОК.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК