България ще играе на финала в турнира Челъндж трофи 2012. Хандбалистките ни стигнаха до мача за първото място, след като победиха състава на Латвия в директен двубой за първото място в предварителна група "Б". Мачът се игра пред около 500 зрители в зала "Орловец" в Габрово и завърши при резултат 33:20 за домакините.

Спокойно може да се каже, че това беше най-силният мач, изигран от български национален отбор по хандбал в последните години, пише sport-gabrovo. Избраничките на Христо Коев излязоха пределно мобилизирани и концентрирани, и буквално отказаха съперничките си още в началните минути на срещата. Великолепна игра в защита, гарнирана с бърза реакция и мисъл от страна на челните бранители - Лидия Ковачева и Елизабет Оморегие, бяха ключът към успеха. Много добър ход от страна на треньорския щаб беше да заложи в титулярния състав на Нели Керанова, която е отличен боец в дефанзивен план. Останалите момичета в стартовата седмица - Нели Добрева, Лорета Максимова, Вики Христова, Роксана Радева, Лидия Ковачева и Елизабет Оморегие, също действаха чудесно пред българското наказателно поле и на практика не позволиха на латвийките да стигнат до шестия метър. Лиза и Лидка пък побъркаха гостенките с откраднати топки и така след две хубави попадения на Нели Добрева от деветия метър и серия от контраатаки завършени с голове от Лидка, Лиза и Рокси - резултатът набързо стана 6:0.

Латвийките бяха в шок от ударното начало на България и в 10-ата минута, при резултат 8:1, треньорката на гостенките Гинта Озолина поиска прекъсване. След него Нели Добрева получи персонален пазач, но и това не помогна особено на Латвия.

Националките ни продължиха да бележат гол след гол и краят на частта дойде при аванс от 12 попадения за България - 19:7. "Лъвиците" продължиха в същия стил и в началните минути на втората част, и в 40-ата минута разликата вече беше 15 гола - 24:19. Христо Коев постепенно започна да вади от игра основните си сътезателки, за да ги съхрани за финала и под аплодисментите на публиката напуснаха Петя Пенчева, Нели Добрева, Лиза Оморегие, Лорета Максимова и Роксана Радева. Заменилите ги Деси Николова, Росина Ненова, Веселка Калакунова, Алекс Бурнева, Петя Милинова, Гергана Горанова и Меги Кънева, продължиха да мачкат латвийките и сирената за край на мача прозвуча при резултат 33:20 за България.

Елизабет Оморегие беше най-резултатна за България в мача и получи статуетката за най-добър играч в българския тим, която е втора за нея в турнира (Лиза беше номер 1 и в мача с Армения). С пет гола завърши Веси Калакунова, по 4 отбелязаха Лидия Ковачева, Нели Добрева и Лорета Максимова и Роксана Радева, по 2 - Алекс Бурнева и Петя Милинова и по един Гергана Горанова и Нели Керанова. За отбора на Латвия най-резултатна и номер 1 в мача беше Агрита Нардишева, с 6 гола.

Радостта в българския щаб от класирането на финала беше помрачена от един много неприятен инцидент. Големият талант на ХК"Бъки" и националния отбор - Лидия Ковачева, усука зверски коляното си в края на първото полувреме и беше изнесена от терена, очевидно изпитвайки сериозна болка. Тя със сигурност пропуска финала, а всички в българския щаб стискат палци за това травмата и да не е от възможно най-неприятните.

В битката за Купата на предизвикателството България ще се изправи срещу Фарьорски острови. Подобно на нашите момичета хандбалистките от Фарьорите надиграха в своеобразен финал за първото място в група "А" състава на Израел. Мачът в ДСК "Васил Левски" във Велико Търново завърши при резултат 32:23. Така Израел ще спори с Латвия за бронзовите медали, а България излиза срещу Фарьорите за златото и правото да участва в междуконтиненталното Челъндж трофи.

Любопитен факт е, че това е дебют за България в този турнир, а за Фарьорските острови е пето участие. До момента този тим има три втори места (2004, 2006,2008) и трето през 2010-та.

Финалът България - Фарьорски острови е от 16 часа в зала "Орловец". Преди него, от 14 часа, е мачът Латвия - Израел.