С крах, но без жертви приключи първият опит на български алпинисти за покоряване на връх Мон Блан в Алпите при зимни условия. Експедицията приключи тази сутрин, след като катерачите Звезделин Таков от Пловдив и Руси Дженев от Плевен бяха спасени от снежната блокада от хеликоптер на местната Планинско спасителна служба.

Алпинистите ни два дни са стояли на височина 4300 метра, а атаката на високия 4801 връх е била абсурдна. Навяванията от неспирната буря са направили невъзможно и завръщането на Дженев и Татков в базовия лагер при водача на експедицията Георги Петров и подсигуряващия алпинист Георги Стамов.

"Просто се принудихме да поискаме помощ, времето тук показа цялата си суровост. Хеликоптерът свали Звезделин и Руси в Шамони, накъдето поемаме и ние. Връщаме се в България", заяви пред news4000.eu Георги Петров.

Както е известно, експедицията бе подпомогната от пловдивския кмет Славчо Атанасов. "Важното е, че момчетата се прибират живи и здрави. Достатъчно алпинисти оставихме завинаги по планините, стига толкова", бе краткият коментар на градоначалникът.