Световният шампион на 1500 метра за атлети с увреждания Християн Стоянов беше обявен за №1 сред спортистите с увреждания на България за 2023 година. 

Наградата му на церемонията в София получи треньорът му Евгени Игнатов.

Стоянов е на тренировъчен лагер в Испания преди Параолимпийските игри в Париж по-късно тази година. През 2023 г. той спечели за втори път световната титла на 1500 м при хората с увреждания.

"Благодаря за наградата за Християн. Мина една много тежка година, в която той реализира своята мечта. За мен е особена радост за треньор, защото като видя мой състезател да е първа - това е най-голямата награда“, каза Евгени Игнатов, треньор на атлета.

"Благодарен съм, че съм отличен в анкетата. Благодарен съм, че изпращам една успешна година. Тази година е една от най-важните, защото е олимпийска година. Щастлив съм, защото през последните месеци, ние състезателите с увреждания. Вярвам, че всеки един от спортистите ще направи всичко възможно, за да може да донесе радост и отличие за България“, заяви Християн Стоянов във видеообръщение.

Негови подгласници останах много достойните Александър Асенов (лека атлетика), Георги Пеев (алпинизъм/плуване), Георги Иванов (баскетбол) и Ружди Ружди (лека атлетика).