Украинският боксьор Виталий Кличко защити за осми път световната си титла в тежка категория на WBC (Световен боксов съвет), след като смаза от бой и победи по точки британския претендент Дерек Чисора. Мачът се проведе пред 12 500 зрители в мюнхенската зала „Олимпияхале”. Това е 44-а победа от 46 мача в кариерата на 40-годишния украинец.

Провокациите на чернокожия Чисора, който още по време на претеглянето удари шамар на Кличко, продължиха и непосредствено преди гонга за първия рунд на мача. Преди изпълнението на химните на Великобритания и Украйна претендентът се изплю в лицето на Владимир Кличко – брат на Виталий. Това нагорещи още повече обстановката и публиката на препълнената зала „Олимпияхале” в Мюнхен не спря да освирква британеца по време на целия мач.

112_1.jpg

Виталий Кличко не се впечатли от провокациите и подпука Чисора още от самото начало. Украинецът действаше спокойно и изчакваше най-удобните моменти за нанасяне на тежките си удари, докато британецът бе по-подвижен, вървеше напред като бик и стоически приемаше абсолютно всички удари. В крайна сметка Чисора издържа цели 12 рунда и не загуби с нокаут, както повечето специалисти очакваха. И тримата съдии отсъдиха победа по точки за Виталий Кличко (118:110, 118:110 и 119:111).

Така непобеденият от 2003 година насам Д-р Железен юмрук защити успешно за осми път световната си титла. Всичките 4 значими колана за световен шампион остават притежание на семейство Кличко. Братът на Виталий – Владимир е световен шампион във версиите IBF, WBO и WBA.

Роденият в Зимбабве Дерек Чисора, който е с 12 години по-млад от Виталий Кличко, записа едва третата си загуба от общо 18 мача в професионалния бокс и се провали при опита си да стане първия британец след Ленъкс Люис със световна титла в тежка категория.

112_2.jpg

„Чисора направи добър мач, но като човек нямам никакъв респект към него. Това поведение е срам за спорта”, сподели след победата си Виталий Кличко. Той е вторият най-възрастен световен шампион по бокс за професионалисти в тежка категория след американеца Джордж Формън, който на 45-годишна възраст нокаутира своя сънародник Майкъл Мурър в Лас Вегас и спечели световната титла на Световната боксова асоциация през 1994 година.

„Защо не дойдете в Англия. Готов съм за реванш, независимо срещу кой от братята Кличко”, закани се Чисора, който явно искаше на момента да изяде още бой на ринга и от Владимир Кличко.