България е на път да загуби талант №1 в своя спорт – 17-годишния световен шампион и рекордьор по вдигане на тежести за мъже Карлос Насар, научи „Мач Телеграф“. Държавата от Персийския залив от близо две години атакува таланта от Червен бряг, но досега той отблъскваше офанзивата. От известно време обаче контактите са доста интензивни и информациите са, че Насар е склонил да смени националността си и на олимпиадата в Париж 2024 да се състезава за Катар.

Winbet - победата е емоция! (18+)

От тамошната федерация са усетили безвремието, в което живеят родните щанги заради борбата за власт между старото и новото ръководство и съдебните битки. Усетили са и постоянните скандали в българския спорт. И са натиснали педала на газта...

Според слуховете от Катар са обещали на Насар баснословна сума на ръка при подписването на договора. Миналата година Насар стана европейски вицешампион за мъже в Москва в кат. 81 кг, когато бе едва 16-годишен. Подобно нещо е правил само друг велик щангист на България – Наим Сюлейманов, по-късно Сюлейманоглу при отиването му в Турция.

В края на годината на световното в Ташкент, Узбекистан, вече нямаше кой да спре Насар към върха – той взе златото в кат. 81 кг с нов световен рекорд в изтласкването – 208 кг. Тогава той бе вече на 17 години. Тава бе световна титла №80 за великата българска школа в щангите. В историята има само един щангист, ставал №1 на планетата за мъже на по-малка възраст. И той пак е българин. Става въпрос за легендарния Севдалин Маринов, който в Сьодертале 1985 стана световен шампион, пак на 17, но бе с няколко месеца по-малък, отколкото Насар миналата година.

Преди няколко седмици изненадващо Карлос се появи сам при министъра на спорта Радостин Василев, като официалните съобщения бяха, че е разисквана ситуацията в родните щанги и неучастието на България на световното за юноши в Гърция заради липсата на държавно финансиране, за което алармира старши треньорът Иван Иванов. Стана ясно и че някой друг, а не самият тежкоатлет, е подписал плановете за олимпийска подготовка, представени в министерството.

За световното за юноши в Гърция Насар също бе заявен за участие и неговата заявка бе най-висока в кат. 89 кг. Самият той обаче каза при министъра, че не е имал намерение да участва на този шампионат, защото се готви за европейското за мъже в Тирана, което стартира на 25 май. То е олимпийска квалификация и е много важно.

Основната причина за визитата на Карлос при министъра обаче е главозамайващата оферта на Катар и въпросът как ще се процедира оттук нататък и дали България ще позволи на може би най-добрия си спортист в момента и потенциален олимпийски шампион след 2 години да бъде отмъкнат от чужда държава. Ако това вече не се е и случило...

Министър Василев обеща персонално финансиране на Насар и клуба му в Червен бряг.

„Независимо от проблемите на БФВТ поех ангажимент да има осигурено финансиране за Насар и клуба му, защото той има огромен талант и потенциал за още по-големи успехи. Изразявам пълната си подкрепа към световния шампион и му пожелавам успех в преследването на голямата цел – титла от Летните олимпийски игри в Париж 2024“, заяви Василев след срещата.