Косово ще участва на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г., след като страната получи пълноправно членство в Международния олимпийски комитет (МОК).
 
Страната обяви независимостта си през 2008 г., въпреки че Сърбия не признава Косово за държава. Сръбският олимпийски комитет внесе официален протест, когато Косово получи временно членство от МОК преди два месеца.
 
Днес на 205-ия съвет на МОК в Монте Карло беше дадено пълноправно членство в олимпийското движение. Косово е признато от 108 от 193-те членки на ООН. Местни федерации са членки на международните централи в шест олимпийски спорта: тенис на маса, стрелба с лък, ветроходство, джудо, вдигане на тежести и модерен петобой.
 
Международният олимпийски комитет разглеждаше случая с Косово през последните пет години, но отказа на страната да изпрати свои представителите на летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г. Единственият косоварски представител в британската столица беше Майлинда Келменди, който се състезаваше под албански флаг в джудото.
 
„Поздравления за Косово и всички спортисти в страната. Нашият флаг ще се вее на олимпийските игри в Рио де Жанейро и ще бъде носен от Майлинда“, заяви премиерът на страната Хашим тачи.