Първият европеец, достигнал до втория най-висок ранг в йерархията на сумото - Калоян Махлянов-Котоошу, вече официално е и първият представител на Стария континент със собствена професионална школа в Япония. Роденият в търновското село Джулюница 34-годишен бивш озеки откри своя тренировъчен център в столицата Токио, след като получи одобрение от съвета на директорите към местната асоциация (JSA).

На тържествената церемония в събота присъстваха около 100 гости, включително бившият съотборник на Котоошу от школата "Садогатаке Бея" и настоящ секиваке Котошогику. Занапред Калоян, който през 2014 г. бе принуден да се откаже от българския си паспорт и стана поданик на японския император под името Кароян Андо, за да развие кариерата си, ще носи треньорското звание ояката под името Наруто, пише в. Сега".

"Искам да възпитам борец, който ще ме надмине - заяви Махлянов в приветствената реч. - Натрупах богат опит, преминах през много трудности и научих много по време на своята състезателна кариера. Ще преподавам с моето японско сърце."

За начало в "Наруто Бея" ще се обучават трима ученици и единият от тях е българин. 20-годишният Венцислав Кацаров е родом от Асеновград и до миналата година е тренирал свободна борба в "Тракиец" (Пд). Висок е 195 см и тежи 133 кг, като се очаква да направи своя дебют в професионалната лига по време на турнира в Нагоя през юли.

Другите двама възпитаници на ояката Наруто са японци. 16-годишният Хироки Кобаяши (167 см, 92 кг) в момента се състезава в пета дивизия "джонидан" под името Котокобаяши. 15-годишният Кохей Хонма (170 см, 80 кг) пък дебютира като Котохонма на най-ниското седмо ниво "мае-зумо" на турнира в Осака миналия месец.

Засега тренировките на "Наруто Бея" ще се провеждат в сграда под наем в токийския район Сумида. Калоян Махлянов обяви намерение да инвестира в собствен имот в същия квартал, където да премести школата си за постоянно най-късно до 2 години.