* Роден: 23 януари 1967 година

* Родно място: село Птичар в Южна България. Намира се в Община Момчилград, област Кърджали.

* Наим е българо-турски легендарен щангист. Печели три олимпийски титли, става седем пъти световен шампион и подобрява 46 пъти световни рекорди във вдигането на тежести.

* Започва да тренира вдигане на тежести от ранна възраст.

* През 1983 година за пръв път подобрява световен рекорд. На следващата година няма възможност да вземе участие в Олимпиадата в Лос Анджелис, тъй като тя е бойкотирана от България и други съюзници на Съветския съюз. По време на т.нар. Възродителен процес името му е променено на Наум Шаламанов.

* По време на Световното първенство в Мелбърн през 1986 година Шаламанов успява да емигрира в Турция. Той получава турско гражданство и променя името си на Наим Сюлейманоглу. Българското правителство се опитва да попречи на участието му в Олимпиадата в Сеул през 1988 година, но в крайна сметка отстъпва срещу парична компенсация.

* Наим печели златни медали на Олимпийските игри през 1988, 1992 и 1996 година. На Олимпиадата в Сидни през 2000-ата прави три неуспешни опита да подобри олимпийския рекорд, след което прекратява състезателната си кариера.