Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, вицепрезидентът на БОК Любомир Ганев и генералният секретар на БОК Белчо Горанов се срещнаха в олимпийското село в Лозана със спортистите и треньорите от българската делегация на третите зимни младежки олимпийски игри.

Спортният министър се информира за условията в селото, трудностите при транспорта до планинските съоръжения и обсъди със спортистите какъв е специалния заряд, който имат тези игри. Те пък споделиха колко е вълнуващо да представят България на олимпийски форум. 

Младите биатлонистки не пропуснаха да се похвалят с впечатляващите си колекции от олимпийски значки. В края на срещата министър Кралев пожела на нашите представители успех и им поръча много да се забаляват. 

Форумът беше открит снощи в присъствието на президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Той приветства участниците с добре дошли в дома на олимпийското движение, защото централата на МОК се намира именно в града-домакин. 

Състезателят по хокей на лед Нино Томов беше българският знаменосец по време на церемонията във “Водоаз арена”. 18 спортисти (7 момичета и 11 момчета) ще представят страната ни в надпреварите, които продължават до 22 януари. Те ще участват в състезанията по ски алпийски дисциплини, биатлон, сноуборд, шорттрек, фигурно пързаляне, хокей и шейни. Общо 79 държави изпращат свои участници на възраст между 15 и 18 години, като това са първите в историята Зимни младежки игри с абсолютно равен брой момичета и момчета - по 940. Медали ще бъдат раздадени в 16 вида спорт. 

"Пожелавам успех на българските състезатели, които се подготвяха усилено, за да могат да покажат на какво са способни по време на най-голямото състезание за млади спортисти", коментира Красен Кралев.