Спортният министър Красен Кралев коментира тежкото наказание, което Международната антидопингова агенция (УАДА) наложи на Русия - 4-годишно изключване от големи международни състезания. Според Кралев става дума за огромни манипулации в периода 2015-2019 г. и обжалването пред Спортния арбитражен съд в Лозана няма да промени санкциите.

Той засегна и темата за допинга в България, след като по-рано днес стана ясно, че националът по борба Николай Щерев е наказан със спиране на състезателните права за 4 години.

"Това е безпрецедентно тежко решение. Наистина най-тежкото в историята на световния спорт, което е налагано някога. За да обясним какъв е смисълът на тези санкции, каква е била причината, трябва да се върнем ретроспективно, за да обясним целия случай.

Конкретното решение е, че руската антидопингова агенция е обявена в несъответствие със Световния антидопингов кодекс. Всяка една държава трябва да има такава организация, която да е подписала световния антидопингов кодекс", заяви Кралев пред bTV.

"УАДА одобри световен стандарт за съответствие и ако определена държава не го спазва, се налагат различни наказания. В случая имаме наложено най-тежкото наказание, защото това е един дълго продължаващ скандал, започнал през 2014 г.

Основните аргументи на комисията са, че предоставените данни от РУСАДА не са нито пълни, нито точни. Установени са огромни липси, липсващи и изменени данни. 49 държави взимат решение, включително и България, и Съветът на Европа да подкрепи тази резолюция, като настояваме да бъдат запазени правата на чистите атлети".

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"От УАДА признават, че РУСАДА вече работи на много високо ниво и тя няма да бъде поставяна под мониторинг, но манипулациите, направени в периода 2015-2019 са огромни. Не очаквам при обжалването в Спортния арбитражен съд в Лозана нещо да се промени.

На Русия ще бъдат отнети домакинствата на Световните първенства по волейбол, борба и хокей на лед в следващите четири години, но Европейските първенства и Европейските купи се считат за по-нисък ранг състезания и няма да бъдат отнемани"

"В България през последните 10 години има сериозен спад, средно между 5 и 15 случая годишно, от които не повече от двама-трима до пет са национални състезатели, останалото са аматьори", коментира Кралев, след като по-рано днес стана ясно, че националът по борба Николай Щерев е наказан със спиране на състезателните права за 4 години заради положителна допинг проба.

Спортният министър коментира и разследването на Икономическа полиция за неправомерно изразходване на държавни средства от БФС по линия детско-юношески футбол. "Ние постоянно извършваме проверки на различни етапи през този период, включително и в момента.

Абсолютно всеки лев, който е бил даден от държавата, ще бъде проследен - дали са спазени условията за провеждане на обществени поръчки, цените дали са конкурентни. Докато приключи разследването, няма как да казвам повече детайли, но след това ще дадем информация", коментира спортният министър.