Плановете за нов национален стадион може да претърпят промени и проектът да стане по-мащабен заради съвместната ни кандидатура с Гърция, Румъния и Сърбия за домакинство на Мондиал 2030. Това призна министърът на младежта и спорта Красен Кралев при гостуването си в сутрешния блок на БНТ, където говори и за желанието на страната да приемем зимни младежки олимпийски игри.

„Говорили сме с г-жа Йорданка Фандъкова. От общината обмислят терен, който да ни дадат. Може да се променят малко условията и проектът да стане по-мащабен, след като ще се кандидатираме за световно първенство. Има време до тогава. Много важен политически знак за Балканите и обединението е тази обща кандидатура”, обяви Красен Кралев.

„Шансовете ни да приемем младежките олимпийски игри през 2024 г. са много големи. Трябва обаче да си напишем домашното. Тогава шансовете ни ще са огромни. Решението трябва да бъде взето 2020 година. Алпийските ски ще бъдат на Витоша, тези в зала също ще са съсредоточени в София. Ще има и на Боровец някои състезания. Трябва да се промени планът за управление на Витоша, защото сега е невъзможно. Това много лесно може да бъде свършено”, допълни министърът.

„Парите на спорта в новия бюджет са увеличени с 5%. Те са основно за оперативни разходи. Всички ремонти, новопостроени зали, всичко това е извън този бюджет. Ще има още повече средства за предолимпийска подготовка. Останалите отиват за увеличение на заплатите в спортните училища и други”, разкри Кралев.