България е №1 в Европа по употреба на съдържащи допинг хранителни добавки. Това констатира министърът на младежта и спорта Красен Кралев, цитирайки данните на Европейската фитнес асоциация. Министърът призна, че това ни поставя до страните като Великобритания, където се наблюдава подобна статистика сред спортуващите. Той обаче се похвали, че ведомството му работело по Национална стратегия за борба с допинга.

Кралев разказа, че човекът, който е правил доставките на хранителната добавка на федерацията по вдигане на тежести, е собственик на бранда на търговската марка, той е и търговец, но е превъзложил на трето лице самото производство, а четвърти лица вкарват доставките. „Като проследим цялата верига до края, ще видим къде е проблемът“, категоричен бе Кралев.

„При всички случаи очаквам интересно развитие на казуса с щангистите. Всеки момент очакваме анализите от допинг лабораторията в Кьолн, които ще покажат дали хранителната добавка е манипулирана умишлено, или замърсяването е станало по друга причина. Категорично обаче не бих прибързвал с каквато и да е присъда върху състезателите от националния отбор по вдигане на тежести", каза Кралев при гостуването си в сутрешния блок на Нова телевизия.

Спортният министър подчерта, че българският национален отбор по вдигане на тежести не прави изключение и е част от световен проблем, при който в редица хранителни добавки, които се използват от спортисти, има нерегламентирани вещества, стимуланти и нечисто производство. Той цитира статистика на антидопинговата организация на Великобритания, която сочи, че над 40 % от хванатите спортисти със забранени вещества в организма са вследствие употребата на замърсени хранителни добавки.

„Ясно си даваме сметка, че има съвестни производители на хранителни добавки, чиито продукти се продават в аптеките, проверяват се и се тестват в лабораторни условия, но има и други, които също са на пазара“, посочи министърът. Той обяви, че до две седмици Националната стратегия за борба с допинга в спорта ще бъде внесена за одобрение в Министерски съвет.

„Очакваме фитнес центровете и Асоциацията на производителите на хранителни добавки да внесат своите предложения. Акцент в стратегията за борба срещу допинга в спорта е въвеждането на национален регистър на фитнес залите и образователен ценз за фитнес инструкторите“, подчерта министър Кралев. Той съобщи още, че над 100 000 души практикуват у нас фитнес, като по данни на асоциация „Фитнес без допинг“ България е на първо място по употребата на забранени вещества и стимуланти в спорта.