Министърът на младежта и спорта Красен Кралев присъства в Пловдив на работна среща, чиято цел беше да се обсъди напредъка и проблемите около организацията на Световното първенство по академично гребане за мъже и жени през 2018 г. В срещата участваха още ковчежникът на Межународната федерация по гребане (ФИСА) Майкъл Уилямс, зам.-кметът по "Спорт, младежки дейности и социална политика" на Пловдив Георги Титюков, председателят на Българска федерация по гребане Свилен Нейков, членът на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Джейхан Ибрямов, представители на организационния комитет на първенството.

Представителят на ФИСА Майкъл Уилямс акцентира на факта, че гребното трасе на Пловдив има отлична репутация, но международната федерация е притеснена от забавянето на плановете за изграждане на втори гребен канал в града. По думите му Пловдив има опит в органзизирането на първенства, но предстоящото през 2018 г. световно първенство е много по-голямо събитие, има почти 30 активни категории и много повече участници от досегашните първенства, организирани в града под тепетата, затова е важно градът-домакин да се предстви добре. Майкъл Уилямс посочи, че наличието на втори гребен канал ще е фактор Пловдив да печели повече домакинства в гребането. През 2017 г. в града ще бъде проведено световно първенство по гребане за младежи, което ще бъде тестова регата.

Зам.-кметът Георги Титюков посочи, че Община Пловдив работи от 3 години по проекта за еко-парк Марица, който включва и изграждането на втори гребен канал, а от 2011 г, до момента в съществуващия канал общината е инвестирала 7 млн. лв. Забавявенто на реализациятя на второ гребно трасе в града се дължи на висящи съдебни дела, като последното дело е насрочено за февруари 2017 г. Община Пловдив обмисля вариант, за да не бави изграждането на трасето да обяви обществени поръчки под условия още сега и в случай на благоприятен за нея изход от делото, да стартира изграждането. Георги Титюков декларира, че Община Пловдив и мнозинството в Общинския съвет на града твърдо стоят зад проекта за втори Гребен канал.

„Държавата прави всичко възможно да подкрепя федерациите по гребане и кану-каяк, защото това са успешни за България спортове в исторически план“, каза министър Кралев. „Ръководствата и на двете федерации се ползват с доверие от страна на ММС. Освен финансовата подкрепа, която държавата оказва на федераците, които имат международни успехи, стратегията ни е да ги поощряваме да кандидатстват за повече домакинства. Изграждането на втори гребен канал в Пловдив се оказва ключов фактор за тази перспектива в гребането и кану-каяка, затова ММС подкрепя проекта“, добави спортният министър. По думите му Министерството на младежта и спорта публично ще подкрепи проекта, защото съоръжението е важно за развитието на спорта в страната.