Очаква се сектор „Младеж“ да бъде сред най-успешните в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев в предаването „Лице в лице“ по БТВ. Той обясни, че един от основополагащите критерии за добрия резултат на всяко ротационно председателство на Съвета на ЕС е приемането на броя на досиетата в дадения период. „Очаква се сектор „Младеж“ да се отличи като един от най-силните ресори по време на Председателството ни, защото имаме шанс да затворим Досието „Европейски корпус за солидарност“, подчерта министър Кралев. По думите му, основната идея на Корпуса е да дава възможност на младите хора да развиват своите доброволчески умения.

По време на участието си Красен Кралев разказа за старта на Европейската младежка конференция в София, която бе официално открита днес. Във форума участват 250 участници от 40 държави в Европа. „Присъствието на заинтересованите страни от Западните Балкани и Източното партньорство на събитието е от особено значение за приоритетите на българското правителство и на премиера Бойко Борисов в рамките на Председателството“, категоричен бе спортният министър.

За първи път в България пристигат Специалният пратеник на Генералния секретар на ООН по младежки въпроси Джаятма Уикраманаяке, както и зам.-върховният Комисар по човешки права на ООН Кейт Гилмор, които ще се включат в Европейската младежка конференция. Прецедент е партньорството на такъв тип събитие от страна на международни организации в лицето на UNFPA и УНИЦЕФ. „Това е признание за целенасочената политика на правителството и на Министерство на младежта и спорта към качествено и устойчиво младежко развитие“, заяви министър Кралев.

Министърът на младежта и спорта коментира, че българското правителство е първото, което поставя сред своите хоризонтални приоритети именно “Младите хора и бъдещето на Европа”. Красен Кралев обясни, че в рамките на Европейската младежка конференция участниците  ще имат възможност да работят върху първите по рода си Европейски младежки цели. „Българското председателство на Съвета на ЕС е първото, което създава такива цели. Тези цели ще са директна препоръка към Европейската комисия относно следващата Европейска стратегия за младежта“, подчерта той.

Министър Кралев обясни още, че по време на Председателството в сектор “Младеж“  се предвижда приемането на два ключови политически документа, засягащи важни теми, които не са били обсъждани досега. Едната тема е свързана с ролята на младите в изграждането на мирно общество. Втората тема засяга демографските предизвикателства преди младите хора в Европа и “изтичането на мозъци”. 

„И двата документа бяха одобрени от страните-членки на ЕС, като предстои официалното им приемане през месец май“, каза Красен Кралев.