Министърът на младежта и спорта Красен Кралев възложи проверка на цялостната дейност на Българската федерация по крикет (БФК) за периода от 01.01.2016 г. до 31.12.2018 г. Сигналът до министъра е подаден на 13.02.2019 г. от Национална гражданска инициатива “Системата ни убива”.

Президент на БФ Крикет е скандално известният професор Николай Колев, бивш преподавател в НСА, който бе дисциплинарно уволнен след скандала, в който предлага вземане на изпит срещу секс на бившата адреналинка от "Господари на ефира" Ваня. Тогава скрита камера разкри непристойното му поведение със студентката.

Сигналът до ММС е подаден срещу Николай Колев, като подателите го обвиняват в лично негативно отношение срещу Саиф Ур Рехман, настоявайки за оставката му. 

В писмото е посочено, че Сдружение „Юнайтед Крикет Клуб – София”, представлявано от Сеиф Ур Рехман, е изключено от членство във Федерацията  по крикет при неизяснени обстоятелства. Сигналът включва съмнения относно “прозрачността в управлението на БФК”. НГИ “Системата ни убива” настояват за проверка на фактите и обстоятелствата в подадения от тях сигнал.

Веднага след получаване на писмото от  “Системата ни убива” по заповед на министър Кралев е започната процедурата по стартиране на проверка от Инспектората към Министерство на младежта и спорта (ММС). Даден е срок на БФК да предостави цялата изискана документация за посочения период до 01.04.2019 г., като ММС се задължава след приключване на проверката на БФК резултатите от нея да бъдат предоставени на подателя на сигнала.

В рамките на днешната протестна демонстрация пред сградата на ММС, където се помещава офисът на БФК, представителите на “Системата ни убива” и  председателя на Сдружение „Юнайтед Крикет Клуб-София” Сеиф Ур Рехман бяха поканени за разговор от заместник-министъра на младежта и спорта Стоян Андонов.

В срещата участваха и директорът на Дирекция “Регионална координация и контрол” Александър Александров и директорът на Дирекция “Спорт за всички  и спорт за учащи” Красимира Бунджулова.  Представителите на ММС запознаха присъстващите с хода на назначената проверка на БФК и с редицата програми на Министерството, насочени към хората в неравностойно положение. Зам.-министър Андонов подчерта ангажимента на ММС към хората с увреждания като даде за пример подкрепата към българските участници в Световните летни игри “Спешъл олимпикс”. Бе изтъкнато, че за първи път през 2016 г. по идея на министър Красен Кралев е създадена “Програма за развитие на спорта на хора с увреждания”, която финансира всички спортни дейности.

“Готови сме да направим всичко, което е в правомощията на Министерството, за да спортуват децата със специални потребности”, заяви Стоян Андонов.  Зам.-министърът бе поканен да присъства на демонстрация на крикет на маса.