Mинистърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Федеративна Република Бразилия в София Н.Пр. Ана Мария Сампайо Фернандес. Основната тема на разговор между двамата бяха предстоящите летни олимпийски игри Рио 2016. Г-жа Фернандес предостави актуална информация за развитието на изследванията за вируса Зика и мерките, които Бразилия взима за предпазване на участниците в игрите от евентуално заразяване.
Властите в Бразилия работят усилено за елиминиране на опасността, както и инвестират в научни изследвания за разработване на ваксина срещу него. Вирусът е опасен основно за бременни жени, но бразилските власти уверяват че няма причина за притеснение сред спортистите със завоювани квоти.

Летните олимпийски игри РИО 2016 ще бъдат проведени през зимата в южното полукълбо, а това ще намали допълнително популацията на комарите, предаващи вируса. Информацията ще бъде предадена на всички федерации, чиито спортисти са завоювали квоти за РИО 2016. Министър Кралев и посланик Ана Мария Сампайо Фернандес обсъдиха възможностите за официални разговори и срещи на правителствено ниво по време на предстоящите олимпийски игри във връзка с подписаното през 2005 г. Споразумение за сътрудничество в областта на спорта между двете държави.

По-рано през седмицата министър Кралев изпрати поздравителен адрес към новия министър на спорта на Бразилия Рикардо Лейзер. "Вярвам, че Бразилия ще организира успешно Олимпийските игри през тази година и ще предостави отлични условия за тяхното провеждане. Сигурен съм, че нашите две страни ще развиват и задълбочават доброто си партньорство в областта на спорта", се казва в него.