Министърът на младежта и спорта Красен Кралев проведе официална среща с президента на Международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе, който е в България за Световното първенство по художествена гимнастика.

Двамата отново изтъкнаха отличната организация на шампионата, който се провежда в „Арена Армеец“.

„Всички са съгласни, че организацията е на много високо ниво. Радващо е, че интересът към художествената гимнастика в световен мащаб се повишава, за което заслуга има и България“, заяви Ватанабе.

По време на срещата, беше обсъдена и възможността България да кандидатства за домакинство на Европейско първенство през 2021 г. и на Световно през 2022 г., което ще е и квалификация за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Настоящият шампионат е първа квалификация за Игрите в Токио през 2020 г., като квоти получават първите три ансамбъла в многобоя. Световната купа в София през 2020 г. пък ще е квалификация за Токио при индивидуалните гимнастички.

„Много е важно да поддържаме интереса към художествената гимнастика, защото това е един от най-успешните ни спортове, който се практикува от много деца“, каза Кралев.

Той запозна госта си с инвестиционната програма на Министерството на младежта и спорта за изграждане и реновиране на тренировъчна инфраструктура. Моринари Ватанабе пък обяви, че Международната федерация ще помогне на българската художествена гимнастика със състезателни килими.

Президентът на Българската федерация Илиана Раева благодари на министър Кралев за подкрепата, която оказва както за организацията на Световното първенство, така и на художествената гимнастика като цяло. Тя обяви, че в японската община Мураяма, където националният ни отбор провежда ежегодно подготвителни лагери преди Олимпийските игри в Токио през 2020 г. вече има създаден фенклуб на нашите момичета, който наброява над 500 човека. Договорката между Българската федерация и Мураяма стана факт в следствие на подписано споразумение за сътрудничество между Министерството на младежта и спорта и японското Министерство на образованието, културата, спорта, науката и технологиите.

На срещата в кабинета на министър Кралев присъстваха още

Андре Гейнсбюлер – генерален секретар на Международната федерация по гимнастика, Мария Петрова – вицепрезидент на Българска федерация по художествена гимнастика и посланик на Световното първенство и талисманът на шампионата Радина Филипова.