Бившият американски колоездач Ларс Армстронг призна кога за първи път през живота си е взел допинг и изрази притесненията си, че вероятно забранените субстанции са провокирали рака на тестисите, който той успешно пребори през 90-те години на ХХ век.

През 2012 г. 48-годишният бивш спортист беше лишен от седемте си титли от Тур дьо Франс, след като се оказа, че през цялата си кариера е употребявал забранени субстанции и е оглавявал цяла организация за разпространение на допинг.

„Не съм сигурен дали някои от веществата не провокираха появата на рака. Диагнозата ми беше поставена през октомври 1996 г., а това беше единствения сезон, в който употребявах хормон на растежа. Той помага на организма да развие и увеличи всички положителни неща в клетките. В същото време по същия начин влияе и на негативните, които също се развиват“, обясни Армстронг в интервю за спортната телевизия ESPN.

“За първи път взех допинг на 21-годишна възраст. Това беше първият ми професионален сезон. Вземах кортизон. След това кръвният допинг ЕПО пренесе нещата на много по-високо ниво. Тогава спортът премина от нискооктанов допинг до високооктаново ракетно гориво. Напрово счупи всички рамки. Беше забранен, но всеки сам взимаше решение дали да го ползва. Още от ранна детска възраст ни инжектираха витамини, но те не са забранени. Аз винаги съм се интересувал от нещата, които употребявам и съм знаел какво може да предизвикат“, допълни американецът.