Йордан Йовчев получи наградата на МОК "Спорт и устойчиво развитие" на церемония в гранд-хотел "София". Призът му бе връчен от председателя на БОК Стефка Костадинова.

"Данчо е икона не само на българската спортна гимнастика, но и на световната", заяви Костадинова.

"Едва ли съм единственият, който е заслужавал този трофей, но може би е надделяло моето спортно дълголетие", заяви Йовчев.
 
В Лондон българинът стана единственият гимнастик в света, който  за рекорден шести път участва на олимпийски игри. В кариерата си е спечелил 22 медала от световни и европейски първенства и още 4 от олимпийски игри.

Да го уважат дойдоха редица изявени наши спортисти - олимпийските шампиони Боян Радев, Валентин Йорданов, Таня Богомилова, Здравка Йорданова, както и Любо Ганев, Илиана Раева и бронзовия медалист от игрите в Лондон Тервел Пулев.

Боян Радев пък подари на Йовчев своя статуетка, изобразяваща бронзова глава на двукратния олимпийски шампион и му каза шеговито: "Ако закъсаш, продай я. Ще вземеш 1 милион лева!"

Белчо Горанов, генсек на БОК, разкри че изборът на кого да бъде връчено отличието е бил между 7-8 именити наши спортисти, но Изпълнителното бюро на БОК единодушно е решило призът да бъде присъден на Йовчев.

Самият гимнастик обяви, че продължава да влиза в залата, за да поддържа форма и утре тръгва за Мексико, където ще участва в шоупрограми.