Част от най-големите легенди на България гласуват и избират “Спортист №1 на Пазарджик” за 2019 година. Специална комисия разгледа внимателно и даде своя глас за най-добрите спортисти и Отбор №1 на отиващата си година за град Пазарджик. Организатор и инициатор на събитието е председателят на сдружение “Пазарджик спортува” Ренета Камберова, която вече повече от две години управлява спортната дейност на родния си град.

В комисията попаднаха общо шестима легендарни спортни личности за България. Това са златното момиче на България, световна и европейска шампионка като състезател, световна шампионка като треньор и настоящ председател на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева, олимпийската шампионка по плуване Таня Богомилова, единственият български баскетболист, играл в НБА и настоящ президент на федерацията по баскетбол – Георги Глушков, първият гимнастик, участвал на шест олимпийски игри – Йордан Йовчев, многократният шампион и носител на световни купи, както и единственият български плувец част от Международната зала на плувната слава – Петър Стойчев, както и самата Ренета Камберова – абсолютна световна шампионка с ансамбъла по художествена гимнастика (Измир 2014) и олимпийска медалистка (2016 Рио де Жанейро). 

Комисията получи специално изготвена и подробна информация, както и видео материали за представянето на всички номинирани спортисти. След сериозна и доста разпалена дискусия и последвало гласуване, което продължи над три часа, родните легенди избраха своите фаворити. 

“Много благодаря на всички наши легендарни спортисти, които приеха поканата на участват в това гласуване. Получи се много оспорван и интересен вот, резултатите, от който ще научим на официалната церемония. За мен, а и за Пазарджик, бе чест едни от най-великите български спортисти да изберат най-добрите и заслужили победители в анкетата за “Спортист на 2019 година”, каза Ренета Камберова, която само преди два дни постигна пореден успех заедно с целия екип на община Пазарджик начело с кмета Тодор Попов. Двамата бяха част от делегация, която получи официалното знаме “Пазарджик европейски град на спорта за 2020 година”, на галавечер в Брюксел.

Официалната церемония “Спортист на Пазарджик 2019” ще се проведе в град Пазарджик на 20 декември (петък). Организатори са община Пазарджик, сдружение “Пазарджик спортува”, както и Съвет за младежка политика Пазарджик, а събитието е част и с поглед към 2020 година, в която градът ще се превърне в център на спорта за България. 

Освен гласуването на спортните легенди, на сайта http://sportistipz.eu/ всеки желаещ също може да даде своя вот в категорията “Спортист на годината”. Победителят от интернет гласуването също ще бъде награден на 20 декември. На церемонията ще бъдат отличени и представители на следващото по-младо поколение спортисти на Пазарджик. Ще има и специални награди за спортисти, проявили воля и характер с постиженията си през 2019 година.