Алпинист №1 на България Боян Петров е изведен от кома, потвърди на брифинг преди минути шефката на реанимацията на ВМА доц. Евелина Одисеева. Според лекуващите го медици той явно има уникален организъм, тъй като само няколко часа след като медикаментите му били спрени, пациентът се събудил и дори имал апетит.

"Сутринта по план трябваше да направим няколко контролни, образни изследвания. Резултатите бяха много добри. Това ни даде основание, имайки предвид неговите стабилни жизнени функции, да го събудим. Той явно има уникален организъм, защото само няколко часа, след като спряхме медикаментите, вече беше буден, контактен и адекватен. В момента вече диша сам, спокоен е. Няма спомен за случилото се, защото не е видял нищо, нещата са се случили зад гърба му", обясни доц. Одисеева.

Тя допълни, че алпинистът изпитва и чувство на глад, което е добър признак. Предстои операция на подбедрицата му, но тя не била спешна и най-вероятно ще бъде в петък.

Дотогава Боян Петров ще остане в реанимация, както и 24 часа след интервенцията. Заради диабета той трябва да бъде под стриктен контрол пред и следоперативно, обясни още доц. Одисеева и допълни, че диабетът се контролира още от постъпването на алпиниста във ВМА.

Относно черепно-мозъчната травма и хематомът, тя коментира, че той не е нараснал и не дава сериозно отражение.

Екологът Андрей Ковачев, който също пострада при катастрофата вчера в Кресненското дефиле, днес вече започнал да си припомня сцени от случилото се. Вероятно той ще бъде изведен от реанимация по-рано от Боян. Прогнозите за възстановяване и на двамата са добри.

„Може да има главоболие, загуба на ориентация в първия момент затова какво се е случило. Смятам, че няма да има трайни последици“, допълни началникът на реанимацията във ВМА.

Припомняме, че вчера по обяд Боян Петров заедно с еколога Андрей Ковачев бяха пометени от автомобил, управляван от 27-годишна румънка, докато двамата проучвали района на Кресненското дефиле, където трябва да мине и лот 3.2 на автомагистрала "Струма".

Всички се молим за Боян Петров! Убедени сме, че той ще продължи да покорява осемхилядници и да се завръща у нас щастлив и усмихнат!