Олимпийския шампион по фигурно пързаляне при танцовите двойки от Торино 2006 Роман Костомаров, който от началото на януари е в болница, ще продължи лечението си минимум до края на лятото, съобщи за ТАСС източник от лечебното заведение.

"Състоянието на Костомаров е стабилно както психологически, така и физически. Лекарите продължават подготовката на спортиста за поставяне на протези. Най-вероятно той ще остане в болницата поне до края на лятото", каза източникът.

На 10 януари Костомаров беше приет в реанимация с пневмония. В продължение на две седмици беше поставен на апаратно дишане, в резултат на което кръвта се насищаше с кислород. В началото на февруари той претърпя няколко ампутации на крайниците, при които бяха премахнати част на стъпалото на един крак и няколко пръста на ръцете. На 20 февруари стана известно, че фигуристът има спазъм на мозъчните съдове, но лекарите бързо се справиха със ситуацията.

46-годишният Костомаров спечели златен медал заедно с Татяна Навка при танцовите двойки на зимните олимпийски игри в Торино 2002. Двамата са още двукратни световни и трикратни европейски шампиони по фигурно пързаляне, както и победители във финала на сериите Гран При.