Лекоатлетът Роберт Хартинг и биатлонистката Магдалена Нойнер бях аопределени за най-добрите спортисти на Германия за 2012 година.

Състезаващият се в дисциплината хвърляне на диск Хартинг, спечелил олимпийска титла в Лондон това лято, събра 3049 точки и изпревари световния шампион във Формула 1 Себастиан Фетел, останал с 2578 точки. Това е първо подобно отличие в кариерата на Хартинг. Трети е олимпийският вицешампион в многобоя по спортна гимнастика и сребърен медалист на успоредка Марсел Нгуйен с 1587 точки.

При жените първа стана носителката на Световната купа по биатлон Магдалена Нойнер, която печели наградата за втора поредна година. Тя прекрати кариерата си през лятото, но въпреки това събра 3368 точки и изпревари за първото място тенисистката Ангелик Гербер с 1545 точки. Трета остана лекоатлетката Лили Шварцкопф с 1487 точки.

За отбор номер 1 на 2012 година бе избрана осморката на Германия по гребане в състав Филип Адамски, Андреас Куфнер, Ерик Йохансен, Максимилиан Райнелт, Рихард Шмид, Лукас Мюлер, Флориан Мениген и Кристоф Вилке, олимпийски първенец от Лондон. Те събраха 3003 точки за първата позиция.