Столицата на Беларус Минск загуби домакинството си на световното първенство по хокей на лед тази година. Шампионатът на планетата трябваше да се проведе между 21 май и 6 юни в Минск и латвийската столица Рига.

"Съветът на IIFH реши да отнеме домакинството на световното първенство през 2021 година от Минск заради неяснота около безопасността и сигурността. Тепърва ще претегляме възможните дестинации за финалите", обявиха официално от Международната федерация по хокей на лед IIFH.

През последните месеци имаше призиви за отнемане на домакинството на беларуската столица, а причината беше отношението на преизбрания президент Александър Лукашенко към опозицията в страната и нейните протести. Преди дни големите спонсори "Нивеа" и "Шкода" заплашиха да оттеглят партньорството си за първи път от над десетилетие насам, ако шампионатът по хокей на лед остане в Минск.

IIHF предстои да преразгледа статута на Рига като съдомакин и ще се обмисли вариант за преместването на световното първенство в друга държава, която да може да осигури безопасно провеждане на шампионата при спазване на всички противоепидемични мерки. Като фаворити се спрягат Дания и Словакия.