Клуб по художествена гимнастика ЦСКА организира второ издание на международния турнир “Angels Cup”. Той ще се проведе на 3-4 март в зала “София”. В основата на организацията и тази година са треньорките Светослава Калоянова и бившата национална състезателка и европейска вицешампионка Биляна Проданова.

Засега потвърждение за участие от чужбина са заявили клубове от Русия, Гърция и Швейцария. А почти всички клубове в България ще изпратят свои състезателки. Очаква се общият брой на участничките да надхвърли 400, обявиха организаторите.

Двете треньорки са отправили покана и към Илиана Раева да открие турнира. Както и към част от златните момичета от ансамбъла, който спечели медал на Олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 година.

Много благодарим за подкрепата и помощта на Илиана Раева и федерацията по художествена гимнастика. Надяваме се да ни уважи с присъствието си и да открие надпреварата”, казаха Светослава и Биляна пред екипа ни.

Ще има гимнастички в абсолютно всички възрасти – от най-малките момичета до жени във всички категории. Домакините са приготвили страхотни изненади и приятна атмосфера за втора поредна година.

От няколко години именно Светослава Калоянова и Биляна Проданова са в основата на възраждането на гимнастиката в ЦСКА. През годините именно през този клуб са минали величията Жулиета Шишманова и Мария Гигова, както и Румяна Стефанова, Адриана Дунавска, Камелия Дунавска, Юлия Мумджиева, а от по-новото поколение Цвета Кусева, Йолита Манолова, Йоанна Танчева, Биляна Проданова, Боряна Йорданова и Боянка Ангелова. Единственият олимпийски медал за България в индивидуалното в цялата ни история е дело именно на момиче от ЦСКА – Адриана Дунавска, в Сеул през 1988 година.

Сега клубът отново разполага с много качествени деца и специалистите предричат съвсем скоро сериозни успехи. “Виждате каква масовост придобива нашият спорт с всяка изминала година. В ЦСКА работим всекидневно и амбицията ни е да се превърнем в част от най-добрите. Имаме много талантливи деца”, добавиха от клуба.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ