Силна конкуренция, предизвикателни трасета и разкошни гледки в сърцето на Централен Балкан. Това описва най-добре първото издание на състезанието по планинско бягане „Балканиада“ със старт/финал в Карлово. Надпреварата, която е част от Държавния календар по скай рънинг, се организира от Кирил Николов-Дизела, Димитър Желязков-Голдъна и XCoSports.

На 31 юли точно в 7:00 часа ще бъде даден стартът на класическото 44-километрово трасе с обща положителна денивелация от 2500 метра. Участниците, сред които редица класни атлети, стартират с продължително 12-километрово изкачване до билото на Стара планина, където се намира и първия подкрепителен пункт на хижа Добрила.

След това продължават по билната пътека, която е част и от емблематичния туристически маршрут „Ком-Емине“ до заслон Ботев. В този участък състезателите ще трябва да преминат алпийския траверс в района на връх Купена. Заслон Ботев е вторият чекпойнт в състезанието.

След билната панорама се местим посока хижа Васил Левски, където е и последният подкрепителен пункт. Последните 12 км от състезанието са по течението на Голяма река, която определено ще дойде доста освежаващо предвид очакваните високи температури.

Сред заявените участници са едни от най-добрите ни лекоатлети Йоло Николов и Димчо Мицов, младият и перспективен бегач с множество престижни класирания Александър Спасов, Стефан Иванов, както и Петър Иванов, който е един от най-успешните ни катерачи, а последно време се налага и на бегаческата сцена, демонстрирайки класа.

При дамите се откроява заявката на Христина Козарева. Кристина Иванова, Надежда Ангелова, Елена Димитрова и Таня Димитрова са останалите жени, които дават сериозна заявка за призовата тройка.

Час по късно – в 8:00 часа ще бъде даден старт на „късото“ трасе с дължина 25 километра. То преминава през хижа Равнец, продължава със стръмно и продължително изкачване до местността позната като Петолъчката. Финалните 15 километра се препокриват с голямото трасе.

Интересна ще е битката при мъжете, като сред заявените участници са Ахмед Ахмед-Фараона, Даниел Кубашлиев, Ивайло Каменаров, Стоян Владков, Иван Гочев и Петко Стефанов.

Добре познатите в бегаческото общество бургаски момчета Иван Пачев и Барбун Барбунов решиха да вдигнат още повече нивото на състезанието и осигурига награден фонд с обща сума 5000 лв. Той ще бъде разпределен между призьорите при мъжете и жените на дистанцията от 44-километра.

 

По предварителни заявки, Балканиада / Balkaniada събира едни от най-добрите бегачи у нас! Дали силите на "ветеранът"...

Публикувахте от Балканиада / Balkaniada в Сряда, 28 юли 2021 г.

 

След изтичане на крайния срок за заявки, можем да обявим претендентите при мъжете и жените на 44 километровото трасе,...

Публикувахте от Балканиада / Balkaniada в Вторник, 27 юли 2021 г.