Само ден преди крайния срок за онлайн регистрация в Маратон Пловдив 2019, участниците в класическата 42 километрова дистанция наближават 300 души, а тези, предпочели полумаратонската дистанция надхвърлят 600. Електронната регистрация затваря на 20 април 2019, но пропусналите да направят своята през сайта на събитието, ще могат да се регистрират за участие - на 4 май в деня преди маратона, на Площад „Стефан Стамболов” между 9.00 и 19.00 часа.

Поради продължаващите реконструктивни работи на площад „Централен”, откъдето маратонците стартираха в предните три издания на събитието, тази година зона Старт – Финал, зона „Регистрация” и Експо зона ще бъдат разположени на съседния, по-малък площад „Стефан Стамболов”. Там състезателите ще да получат своите стартови номера на 4 май от 9.00 до 19.00 часа, както и на 5 май между 7.00 и 7.30 часа. 

Отново на площад „Стефан Стамболов” ще бъде изградена и експо зоната на маратона, която тази година ще бъде най-голямото изложение за спортни брандове в България на открито с 18 изложителя. Експо зоната ще работи от 9.00 до 19.00 часа и състезателите и гостите на събитието, ще могат да подновят екипировката си, както и да намерят най-новите продукти при специализираните храни за бягане и възстановяване.

Генералният спонсор АББ България ще представи много новини и информация за най-новите разработки в електрониката и автоматиката, създавани в Раковски, както и в останалите производствени бази в България. Оспорван турнир по джаги очаква всички приятели на бягането, специално предложен от ексклузивния спонсор на Маратон Пловдив 2019 TELUS Интернешънъл. Турнирът започва в 12:00 часа, а записването за участие започва в 11:00 часа в шапитото на TELUS International. 

Организаторите обещават още много анимация и изненади по трасето, но не крият притеснението си, че площад „Стефан Стамболов” е доста по-малък отколкото нарасналите мащаби на събитието изискват. По това време на площада ще бъдат разположени и няколко големи шатри на политически партии, участавщи в предизборна кампания за Европарламент, което допълнително ще ограничи площта на Старт-Финалната зона и неминуемо ще даде своето отражение на стандарта на състезанието. 

Програмата на 4 май включва още и масов старт за най-младите приятели на бягането, участниците в Амбелино кидс рън, които ще пробягат разстоянието от 3 километра в Цар Симеоновата градина. На финала ще ги очаква медал, парче торта и томбола с награди. Партньор на Амбелино кидс рън за четвърта поредна година са Училища „Европа”, Пловдив.

Стартът на Маратон Пловдив 2019 е на 5 май, в 8.00 часа. В 7.30ч. започва традиционната за събитието загрявка с Цанислава Георгиева, инструктор в спортен комплекс „СИ2ЛА”. До празничния уикенд на 4 и 5 май 2019 остават броени дни и организаторите полагат всички усилия за доброто провеждане на най-вълнуващото маратонско бягане в България. А ако още не сте направили своята резервация за настаняване, може би е време да побързате, Маратон Пловдив ще бъде по-голям от всякога.