Бордът на световната художествена гимнастика реабилитира 16 арбитри по обвинението, че са манипулирали съдийски семинари и изпити, пише вестник “Сега”. Панелът на международната федерация (FIG) се произнесе, че "няма директно доказателство за измама". Дисциплинарното производство срещу шестте членки на Техническия комитет (включително Мария Гигова), който администрира и прави оценките по съдийските тестове, обаче ще продължи.

Случаят е от края на 2012-а. На съдийски семинари в Аликанте (Исп), Букурещ (Рум) и Москва (Рус) съдийки бяха изпитвани за получаване на клас да арбитрират на най-големи прояви, включително олимпиадата в Рио`16. Появиха се косвени доказателства за машинации от страна на изпитващите ленове на Техническия комитет. Разследването обхвана 56 съдийки, през май дисциплинарният комитет ги намери за невинни, но FIG обжалва за 16 от тях. Сега и те са оневинени.

Пряко отговорните за случая Гигова, Наталия Кузмина (Рус), Даниела деле Чае (Ит), Шихоко Секита (Яп), Ноа Абу Шабана (Ег) и Каролин Хънт (САЩ) обаче продължават да са отстранени от Техническия комитет до 31 декември 2014 г. Те също са обжалвали и се очаква решение.